Punk Portál - 2024. március 28.





 

2004. IV. 8. Gödöllő, Trafó - NO NATO Tour


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. ápr. 9. péntek - 17:10

Röpke 2 óra alatt értem ki 3/4 9-re Gödöllőre, szerencsére elég jók voltak a csatlakozásaim. Elég értelmetlennek tűnt egy csütörtöki buli ennyire messze, de aztán kiderült, tavaszi szünet van. Ebben az esetben viszont fura, hogy csak kb. 8-10 punk gyerek jött az én HÉV-emmel.

A bejáratnál Huszár Krisztiántól kaptam meg a beugróhoz járó ajándékot, egy NO NATO kitűzőt és egy kis lapot magyarázattal. A helyszínen elolvastam egyszer, de most előveszem, és elolvasom még egyszer. A szöveg dugig van helyesírási hibákkal és elírásokkal. Persze nem ez számít. A leírtak kis részével egyet tudok érteni, miszerint felesleges a fegyverkezés, fontos az antimilitarizmus. Ellenben nagyon sok a propagandaszagú, bizonyíték nélküli állítás a cikkben. Pl. az, hogy már a népszavazások előtt aláírták a NATO és ENSZ csatlakozási szerződéseket. Ami még zavar, hogy nem igazán nyújtanak alternatívát. Szerintem Magyarországnak esélye nem lett volna semmire, ha nem csatlakozik a NATO-hoz. Egyetértek azzal, hogy csökkenteni kéne a fegyverek számát, a katonaság méretét, de ez csak úgy lehetséges, ha mindenki egyszerre csinálja. Semelyik ország nem meri csak a saját erejét csökkenteni, amíg a környezők semmin nem változtatnak. Ezen kívül mivel ez az egész egy hatalmas üzlet, esély nincs az igazi leépítésre. Azzal, hogy pár 14-16 éves srác magára tűzi az áthúzott vadászgépet ábrázoló kitűzőt, nem tudom, mit érünk el. Fogadni mernék, hogy a 90%-uk el sem olvasta a papírt.

Hasznosnak tartom a gondolatébresztést, jó, hogy nem magyarázat nélkül papol a zenekar, de sajnos a leírtakkal nem tudok teljesen egyetérteni.

Újabban bevezették, hogy eleinte nem lehet lemenni a koncertterembe, ezért fent álldogáltam, és szemléltem a viszonylag kis tagságú tarajos, headbangeres fiatal társaságot. Róluk inkább nem írok semmit, ilyen is van, maradjunk ennyiben...

Kb. 3/4-1 óra rohadás után leszedték a rácsokat a bejáratról. Ekkor mindenki nyomulni kezdett, de valamilyen furcsa okból még nem engedték le az embereket. Ekkor persze nagy nyomor alakult ki a bejáratnál, az újonnan érkezettek nem tudtak hova menni. Nem tudom, miért jó ez a módszer, minden alkalommal ezen balhézik a jegyszedő csajszi, hogy nyomor van. Talán ha értelmesen megszerveznék a lejutást, akkor nem lenne probléma. Az elmúlt években soha nem volt ilyen gond Gödöllőn.

Nagy nehezen elindulhattunk, átmotozták a táskámat, majd lementem. Persze lenn fogadott a Semmi Komoly Crew, akik már rég lenn partyztak, amíg én fenn rohadtam a kicsikkel. Mind1. Kb. 10 perce mentem le, amikor már mindenki a földön meg a színpadon fetrengett. :) A magnóból a Nemart válogatás CD-je szólt. Kaptam 1 sört (köszi!:), majd lassan érkezett is a Semmi Komoly a színpadra, teljes báránycuccban. A Taktika játszott így tavaly a Szigeten, fehér ruhában, bárány-maszkkal. Ez egy állatvédő tüntetés felszerelése amúgy, amit a zenekar is támogat. Remek koncertet nyomtak, minden szólt, mint állat, a pogózók száma 3 és 15 között ingadozott. Enyhén szólva szánalmas volt a kisgyerekek viselkedése, ahogy ördögszarvat csápoltak Mező képébe, meg ilyenek. Az egyik seggrészeg srác nekiment valamelyik idiótának, akinek a haverja egyből pofán is csapta a nála kb. fél méterrel alacsonyabb gyereket. Nem volt túl komoly a dolog, egyből szétválasztottuk a feleket, de Mező is azonnal ugrott, a basszgitárt a földre hajítva. :) Na, ez tökre pozitív volt, sok koncerten voltam már, ahol a zenekar nyugodtan játszott tovább, amikor valami balhé alakult ki. Játszották a split dalait, az újabb angol nyelvűeket, és a legvégén ráadásnak egy teljesen újat, ami eléggé rancidesre sikerült, de nagyon tetszett. A sok gyerek persze mind a Mai fiatalok-at követelte, de nem kapták meg. Hehe. :)

Nem tudom, milyen élmény lehet az olasz Bet Your Life-nak a Barackca-val turnézni. Azon gondolkoztam, hogy ha mondjuk egy BPRNR vagy egy ATG, esetleg egy VY bulin szerepelnének, milyen lenne a fogadtatásuk egy teljesen más közönségnél. Hardcore-t játszottak erős metal beütéssel. Elég jó zene volt, szólt rendesen, de amúgy semmi extrát nem tudtam felfedezni a produkcióban. Teljes érdektelenségre számítottam a közönségtől, ehelyett volt pogó, meg leginkább limpbizkites mozgás. Vicces volt. Néhány gyerek végig ördögszarvazott az első sorban egymást átkarolva. Szerencsétlen énekes srác minden szám után fél órát pacsizott velük. Egyébként Satan is Straight Edge pólóban volt, jelentős sörhassal, nagy göndör hajjal, szemüveggel és fültágítóval érkezett. A többi tag szokásos hc kinézetű volt, semmi érdekes. Az angol nyelvű szövegek mondanivalójából nem csíptem el túl sokat, de megvettem a komoly 1000 Ft-os albumukat, szóval majd művelődök. Király volt még az a fiatal csajszi, aki rendszeresen üldögélt a színpad közepén, háttal a zenekarnak, néha lenyúlta a tracklistát és a talán szövegeket tartalmazó két lapot, azokat olvasgatta unott képpel. :) Egyébként ő volt a legjobb csaj az este szerintem. A koncert végén az énekes gyorsan el is rakta a papírokat, biztos nem akart újat írni a következő koncertre. Így csak dobverőket zsákmányolhattak az ifjú rajongók.

11:10 körül járt az idő, boldogan siettünk ki az utolsó HÉV-hez. 20-kor be is futott, benne két vigyorgó BKV-s arc közölte, hogy ez bizony már nem megy az Örsre... Felhívtam Szerdát, majd visszamentünk megnézni pár Barackca számot. Az első kettőt vártuk meg. Persze egyből beindult a pogó, a szokásosnál kisebb létszámú közönség nagyja be is állt. Jani azzal kezdte a koncertet, hogy most is jó sokat fognak politizálni. Nincs ezzel semmi baj, csak azt nem értem, az miért lehet, hogy erre a mondanivalóra kizárólag a 13-18 éves korosztály vevő hazánkban. Erősen propaganda ízűek voltak a "ne menj szavazni", meg "véreskezű katonák" kijelentések. (Szerintem igenis el kell menni szavazni, valami ellen, a közöny semmit nem segít, ha nem mész el szavazni, csak a statisztika része leszel, egy ezred százalékkal növelik a lázadók a nem szavazók táborát. Arra pedig kíváncsi lennék, magyar katona mikor ontott utoljára vért itthon. És itt most nem az Irakban szolgáló önkéntesekre gondolok, hanem a hazai honvédokra. Van, aki ebből tud megélni, ugyanúgy egy kereseti forma, mint a pék vagy a birkapásztor.)

Kisétáltunk a klub elé, kerülgettük a hányásokat, majd megérkezett Szerda, aki csak értünk jött ki Gödöllőre. Örök hála!!! Fél2-re már haza is értem.