Punk Portál - 2024. március 28.





 

2004. IV. 5. Marco Polo - Pointing Finger


Írta: Dan&xatix
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. ápr. 6. kedd - 22:45

Dan:

Este hatkor már lézengett pár ember a klub előtt. Ment a biznisz az elővételes jegyekkel. :) Az ajtóra nagy betűkkel ki volt ragasztva egy ÁRVÁLTOZÁS feliratú cetli. Nem tudom, ez mit jelentett, nem vettem semmit. A portugálok hoztak disztrót, de még a fanzine-ok is mind a sXe HC-ről szóltak, így semmi érdekeset nem találtam.

A Blank Charge volt az első zenekar. Fiatal srácokból állt a banda, korukhoz képest királyul nyomták a bunkó-HC-t. Aztán lehet, hogy a stílus-meghatározás nem tökéletes. Arra jöttem rá, hogy a fiatalok körében a sXe ugyanúgy kezd divattá válni, mint másoknál a taraj+anarchia. Ez mindenképpen pozitívabb szemlélet, de azért kíváncsi vagyok, 2 év múlva hányan lesznek itt ezekből a srácokból. A Blank Charge-ban még az volt a fura, hogy nagyon nagy volt az önbizalmuk. Semmi lámpaláz, inkább ment a pózolás a gitárral, az énekes gyerek pedig nagyon szigorúan nézett a koncert alatt. :) A zenekar nevét is hörögve üvöltötte. Bleeeenk csaaaardzs. Az egyik szám refrénje az volt, hogy "baszd meg", ha jól értettem, egy másik a keresztény sulikról szólt, ebben elhangzott egy sor, ami kb. így hangzott: "a vallás kiábrándít istenből". Ez tetszett. A zenekar másik pozitívuma, hogy elhozták az osztálytársaikat(?) is, köztük 8-10 fiatal csajszit is. :)

Másodikként egy ugyancsak új zenekar, Show Your Life érkezett. Ők is jól nyomták, habár szegény dobos párszor elejtette a dobverőt. A stílus leginkább sXe HC szerintem, mindenesetre egyáltalán nem hozott lázba a produkció, de ez biztos csak azért van, mert én nem vagyok otthon ebben a témában.

Az első koncert alatt ment megint a strobi, de szerencsére kikapcsolták elég gyorsan. A helyen a szokásos hangulat volt, jó sok ember, nyomor, hőség. Én nem nagyon mozdultam ki a koncertteremből, úgyis kezdődött már a Nesze. Eleinte kicsit torz volt, de egész jól szólt minden. Rövid volt a koncert, ledarálták a számokat, többnyire az új lemez dalait. Természetesen nagyon király volt, sajnos az újakat még nem sokan ismerik. Pár gyerek ugrándozott, amúgy nem volt mozgás. Kiordítottam magam, jól esett.

Teljes meglepetésként ért a Resources koncertje, valahogy elfeledkeztem róla, hogy ők is játszanak. Utoljára kb. 2 éve láttam őket Szegedem a Red Line Offside előtt. Akkoriban nem igazán vonzott még ez a stílus, de az énekes srác előadásmódja már akkor is nagyon tetszett. Bírom, ha metal-hc mellé nem kell iszonyatosan komolynak és szigorúnak lenni. A rikácsoló ének mellett a számok között tréfás beszólásokat hallhattunk, és a koncert elején a dance hard or die felszólítás is elhangzott, amiben persze példát is mutatott az énekes. A remek zenére sokan beindultak, főleg a feldolgozásokra. Volt egy Youth of Today, a többit nem ismertem. Na jó, a YOT-t sem ismertem fel. Emberek egymás hegyén-hátán, durva mosh. :) Tehát remek volt a hangulat. A hangzás annyira nem, a viszonylag technikás gitárjátékot szerintem nem lehetett elég jól kivenni.

A maradék fél óra a portugál Pointing Fingeré volt. Igazából nem vártam sokat a koncerttől, csak egy újabb tucat sXe HC zenekart. Pozitív csalódás volt! A zenében a régi 80-as évekbeli HC-punkot véltem felfedezni, nagyon király zenét nyomtak. Mp3-ban egyáltalán nem fogott meg, de így élőben tetszett. A saját számokat nem igazán ismerték az emberek, mozgás sem volt, de néha bedobtak 1-2 slágert, amikre hatalmas volt a zúzás (Gorilla Biscuits, 7Seconds, stb., megint nem ismertem egyiket sem...) Szóval jó volt.

Fél11 fele már indultam is haza, ez így hétköznap nagyon előnyös volt.

xatix:

Sokfelől érkeztek emberek a tegnapi koncertre, legalábbis a Keleti tele volt szimpatikus kitűzős lányokkal-fiúkkal. :) Még a takony idő sem tántorított el attól, hogy jól érezzük magunkat.
Fél hétre volt kiírva a kezdés, kb. addigra értünk a klub elé, ahol sok ismerőssel összefutottunk, többek között a Show Your Life énekesével, aki szomorúan tapasztalta, hogy egész nap fosik. Miután bementünk, szemügyre vettük Pointing Fingerék portékáját. Bő volt a kínálat, viszonylag normális áron (na jó a pulóverért kicsit sok volt 6500 szerintem).
Körülbelül fél-háromnegyed hétkor belekezdett (ha jól tudom) első fellépésébe a Blank Charge zenekar. Valami hc-punk-szerűt játszottak egy kifejezetten unszimpatikus énekessel. A srác izgalmát "érdekes" stílusával próbálta leplezni (köpködés, konferálások fele rikácsolva, stb.). Néhány számuk szövegén jót mosolyogtunk (Távozz tőlem Sátán, Bazmeg), remélem nem szánták véresen komolynak. Voltak jó ötletek a zenéjükben, de szerintem az énekesnek sürgősen stílust kéne váltania, és a szövegekre kicsit több időt fordítani.
Rövid átszerelés után a húrok közé csapott a második fellépését ünneplő Show Your Life. Változatos, gitárdallamokban gazdag youth crew-t játszottak. Sajnos elmaradt a Youth of Today feldolgozás, de sebaj, így is nagyon jó koncertet adtak, még ha Zolinak nagyon gyorsan lépnie is kellett a színpadról. :)
Következett a többi bandától kicsit elütő Nesze. Restellem, de aznap hallottam őket először. Marhajók a dallamaik és a szövegeik. Játszottak 2 feldolgozást is. Rajtuk volt először mozgás a feldolgozásokra, de rendesen.
Utánuk jött a szegedi/kiskőrösi/makói Resources. Utoljára tavaly láttam őket, azóta kicsit metalosodtak, ezt főleg az egyik gitároson lehetett látni. Rájuk már ment rendesen a vagdalkozás, ebbe BG is besegített. Játszottak 2 számot a demojukról (Whatever you are, Get on the skate), valamint volt pár feldolgozás, köztük a Project X Straight Edge Revenge-e.
Kicsit hosszabb átszerelés előzte meg a portugál Pointing Finger fellépését. A feldolgozások (Gorilla Biscuits, 7 Seconds) mellett a saját számaikra is pörögtek rendesen az emberek. Egyik nótájukba beleszőtték pár részletét egy In My Eyes számnak. Vissza nem tudnám idézni, de jó volt:) Ment a pörgős old school, jó kis mosh részekkel. Sokan szörfözésre adták a fejüket. Meg kell említenem azt a kopasz paraszt biztonsági embert (!), aki szörfözés közben erőszakosan lerántott egy talán első szörfélményét átélő kb. 14 éves srácot, aki utána pár percig fogta a hasát. Fasza, egy ilyen vigyázzon a rendre...
Összegezve nagyon jó kis koncert volt a tegnapi, PF-ék barátságos arcok, a gitárosuk a fanzine-jából is osztogatott. 10-re vége is lett a koncertnek így mindenki haza tudott menni.