Punk Portál - 2024. március 19.





 

The Prowlers Interjú


Írta: Pod+Bálint
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. már. 1. hétfõ - 12:40

Interjú a The Prowlers [Can] együttessel

1. Hogyan sorolnád be a zenéteket?
Aggresszív oi! zene rengeteg közönségénekeltetéssel, hogy jól berúgjanak, amikor hallgatnak minket

2. A szövegekkel milyen üzenetet akartok küldeni?
Mindennapi dolgokról beszélünk, megpróbáljuk elkerülni a politikát, de azért mindenképpen odafigyelünk arra, hogy mindenki tudja, hogy egy anti-rasszista skinhead együttes vagyunk, és ez számunkra nagyon fontos. Általánosan a saját életünkről és értékrendszerünkről szeretünk beszélni.

3. Mi a véleményetek az európai fellépésekről?
Az európai bulik egyszerűen elképesztőek! Elképesztő bandák és elképesztő emberek. Eddig mindenhol óriási volt, ahol játszottunk Európában, és a csövezés is, hiszen ez Montréalban törvényellenes. Azt kivánom, hogy minden észak-amerikai zenekar megtapasztalhassa milyen ott játszani, mert egy nagyon különleges érzés.

4. Montréalban nagyon erősek az anti-rasszista mozgalmak (ARA, SHARP). Hogyan látod ezeket a mozgalmakat? Támogatod őket?
Elég biztos vagyok benne, hogy az ARA mozgalom eléggé halott itt, de ha nem, akkor igencsak kiszorultak a skinhead mozgalom mellett. A SHARP mozgalom mostanában a RASH-sel hozható leginkább összefüggésbe, de azért megpróbáljuk őket támogatni amennyire tudjuk. Együttműködünk velük, hogy a várost tisztán tartsuk a bonehead-ektől és az “ingázóktól”, mert az én szememben ők a legrosszabak.

5. Mondanál pár szót a legjobb kanadai Oi! bandákról? Mely együtteseket érdemes megemlíteni felétek? A felétek uralkodó skinhead helyzetről is beszélhetnél!
Kanada egy nagyon nagy ország, így nem tudok túl sokat az ország nyugati partján uralkodó helyzetről, a Wednesday Night Heroes-on kivül. Azt el tudom mondani, hogy nincs túl sok banda mifelénk, akik igazán izgalomba hoznának. Akiket érdemes meghallgatni: Jeunesse Appatride (redskin banda), Angels Saints and Heroes (volt King Size Braces) és Riot 99. Van néhány új banda is akik csak most kezdték, de még nem csinálják elég ideje, hogy lássuk, mennyire gondolják komolyan. A skinhead helyzet nem rossz, volt már rosszabb és jobb is. Rengeteg fiatal van, de náluk megintcsak látnunk kell, mennyire veszik komolyan ezt az életformát.

6. Mi a véleményed a többi skinhead bandáról?
Rengeteg jó együtes van jelenleg, főleg Európában, például: Stage Bottles, The Analogs, Los Fastidios, Loikaemie, Stomper 98, 4 Promille, Hardskin, The Protest és sokan mások. Pár éve nagyon sok jó együttes lett, ami nagyon jót tesz az irányzatnak, de még ott vannak a nagy öregek is, akik még mindig tartják magukat az eredeti elvekhez. Az egyetlen probléma amit látok, hogy egyre több rac banda van és ez igen rosszat tesz az irányzatnak.


7. Milyen dolgok/történések vannak a szemed előtt mostanában? Vannak problémák Montréalban vagy Kanadában amik aggasztanak?
The ProwlersÉn francia-kanadai vagyok, és a tendencia az, hogy egyre kevesebben beszélnek franiául. Régen voltak törvények, amik az ez elleni védelemre szolgáltak, de nagyon féltem a következő generációt, hogy nem lesz alkalmuk a francia életre a mi tartományunkban (Québec) (A tendencia megakadályozására a törvények nem alkalmasak és nem is sokat tudnak tenni ellene, hiszen ez a jelenlegi “francia” generáció életérzése – az elangolosodás. A szerk. saját tapasztalatból beszél, hiszen majdnem 8 évig élt Toronto-ban, ami Kanada angol nyelvterületén található. Mindezáltal értékelhető, hogy a riportalany anti-rasszista skinhead, hiszen általában a francia helyzetről hasonlóan gondolkodók az extrém jobb felé szoktak húzni. – A szerk.) Egy másik probléma, hogy az új kormány úgy próbál megszabadulni a szakszervezeti dolgozóktól, hogy a privát szektorhoz szerződteti ki a munkákat. Az itteni emberek évtizedekig harcoltak a jogaikért, és most jön ez az új csávó és megpróbálja elvenni ezeket a jogokat. Harminc éve nem láttunk ennyi összetartást a munkások között és a harcnak még nincs vége, nem fognak nyerni! (Nem vagyok benne biztos, hogy a kanadai vagy a québec-i helyzetről van szó, de mindkettőre igaz, hogy a szakszervezetek és munkásaik nagyon el lettek kényezteve a 80-as években, a kanadai “aranykorban”, amikor a kanadai dollár többet ért az amerikai dollárnál és a gazdaság is nagyon erős volt. Itt arról van szó, hogy a munkásoktól olyan jogokat és előnyöket akarnak elvenni, amit sem a privát szektorban, sem sehol máshol a világon nem lehet megtalálni. A munkások még ezekután a “jogtalanságok” után is sokkal jobb helyzetben maradnának mint a legtöbb munkás a világ többi részén. – A szerk.)

8. Fontosnak tartod, hogy egy Oi! banda politikai illetve szociális kérdésekről beszéljen/énekeljen?
Ez mind a saját értékrendszerüktől és érdeklődési körüktől függ. Engem nem érdekel túlságosan a politika, így nem is írok túl sokat róla, de ha egy banda politikailag érdeklődik, akkor természetesen irhatnak róla. Én inkább a szociális helyzetről írok, mert az sokkal inkább érint a mindennapi életemben.

9. Mit csinálsz a Prowlers igazgatásán kívül?
A telefon cégnek dolgozom, főiskolára és egyetemre járok marketing szakra, tehát ez a szakmám. Jó munka és jól is viselkednek velem.

10. Mi a véleményed a következőkről:
11. Los Fastidios:

Ők egy nagy banda, sajnos még nem láttam őket élőben az új összetételükkel, de remélhetőleg erre lesz alkalmam a következő turnénkon, talán még játszhatok is velük. Jó zene és jó emberek.
12. Generatorz:
Velük környéken és tagokon is közösködtünk néhány éven át. Már nem koncerteznek, szétmentek egy éve, de lehet, hogy a jövőben még kiadnak egy CD-t.
13. Oxblood:
Jó barátaink voltak, de kár, hogy már ők sem léteznek mint banda. Az énekesük Franciaországban született, így nagyon örült amikor találkoztunk, mert így már volt kikkel franciául beszélnie.
14. Skinhead divat:
Rengeteg van belőlük Montréalban, emberkék akik 6 hónapig skinhead-nek öltöznek aztán eltünnek. Legalább százat látttam belőlük az utóbbi 8-9 évben. Idővel látni, hogy valaki komolyan van itt, vagy csak a divat kedvéért, mi csak figyelmen kivül hagyjuk őket, de nem kéne őket megtűrni sehol sem.
15. Skinhead lányok:
Hmmmm!! Mindannyian imádjuk őket. A kinézet tetszik, de kár, hogy van köztük olyan aki csak azért része a mozgalomnak, hogy bajt keverjen avval, hogy mindenkivel lefekszik. Több önbecsülés kéne, hogy beléjük szoruljon és ki kellene állniuk magukért.

16. Mi a banda kedvenc itala?
A banda kedvenc itala garantáltan a sör, főleg a német és cseh sörök. A tömények területén a Jägermeister a kedvencünk, bár mindig bajba kever minket, azért nagyon szeretjük.

17. Szereted a sportot (jégkorongot)? Mesélj nekünk a kedvenc csapatodról, NHL csapatodról.
Nagy sportrajongó vagyok és természetesen a kedvenc sportom a hoki! A kedvenc csapatom a Montréal Canadiens, de egy harmad-negyed szinten játszó csapatot is követek. Négy éves korom óta hokizom és néhány volt csapattársam az évek folyamán most az NHL-ben játszik. Amikor 14-15 éves voltam, választanom kellett a kemény edzések és a barátaimmal való ivászat között. A barátaimat választottam, bár lehet, hogy messzebb mehettem volna ha keményebben edzek, de ilyen az élet.

18. Azt tervezitek, hogy Magyarországon fogtok játszani a közeljövőben. Mit vártok a magyar közönségtől? Mit szeretnétek látni az országban, illetve a fővárosban?
Igen, márciusban Magyarországon fogunk játszani (2004. március 18. Vörös Yuk: The Prowlers [Can], Böiler, Bensörmens; 1200Ft – A szerk.). Izgatottan várjuk látogatásunkat, bár nem sokat hallunk a ti országotokról errefele. Már most készülünk egy nagy berugásra a magyar punk-okkal és skin-ekkel. Ha jó sör lesz és szép lányok akkor még jobb lesz!

19. Utolsó gondolatok?
Nagyon köszönjük az interjút, és reméljük, hogy a koncert nálatok nagy siker lesz, és mindenki élvezni fogja!


Kis szótár (lehet, hogy te tudod, csak nekem kellett utána nézni)
ARA – Anti-racist Action (Anti-rasszista akciósok)
RASH – Red Anarchist SkinHeads (Vörös anarchista skinhead-ek)
rac (nacionalista, whitepower)