Punk Portál - 2024. április 24.





 

Semmi Komoly - Dr. Green Split


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. feb. 4. szerda - 15:06

Az idén hat éves Semmi Komoly zenekart már jó ideje ismerem. Az első demójuk, a Mai fiatalok nem igazán tetszett, de mindig szívesen vettem részt jó hangulatú koncertjeiken a Simon's-ban, vagy a Nemartban. Aztán nagyon eltűntek...

És most újra itt vannak! :) Újra nyomják a koncerteket, bevettek egy új dobost, és megjelentettek egy új EP-t split formájában. A lemezt Mező új kiadója, a Non-Stop Records adta ki, céljuk kizárólag split lemezek kiadása. Elsőként saját zenekara mellé szerzett egy litván társat, a Dr. Green-t.

A borítót xBencex készítette, ebből már következik a minőség, végre egy igényes kiadású lemez! (Azért pár sajtóhiba így is maradt.) A Semmi Komoly szövegei magyarul és angolul szerepelnek, a litvánok szövegei csak angolul. A SK csapatfényképe elég vicces, igazi beállított sajtófotó. :) A lemezen még az előző dobos, Csaba nyomta, ő szerepel a borítóban is.

BorítóA zene elég sokat változott, ők is inkább a hardcore felé fordultak, ska-ról már szó nincs. A felvétel nagyon jó minőségű, szól minden rendesen. Öt számot vettek fel, ebből a Jóllakott demokraták már ismerős lehet az előző albumról, a többi szám 2000 után készült. Lendületes, gyors, fantáziadús darabok, nekem nagyon tetszik mind. Az ének is rendben van, az viszont nagy probléma, hogy a szövegek sok helyen egyáltalán nem érthetőek. Ez nem a keverés hibája, Zsolt egyszerűen elharapja a szavakat. Így addig nem is igazán tudhattam, miről szólnak a dalok, amíg meg nem kaptam az albumot borítóstul. A témák elég egyhangúak, egyértelmű társadalomkritikát fogalmaznak meg, az elidegenedésről, hatalmi elnyomásról, rendszerellenességről énekelnek.

A lemez második felében egy 2001-es élő Dr. Green felvétel 4 számát hallgathatjuk meg. Sajnos a hangminőség elég gyatra. A koncerthangulatot valamilyen szinten átélhetjük, de lehet, hogy jobb lett volna, ha a zenekar új stúdiófelvételt készít erre a splitre. A 4 számból egy "previously unreleased". A szövegek elég jók, érdekes témákat fogalmaznak meg, érdemes elolvasni őket. Kár, hogy ilyen anyagot küldtek, sokan valószínűleg a CD második felét alig fogják hallgatni, inkább még egyszer végigélvezik a Semmi Komoly produkcióját.

A lemezt mindenkinek csak ajánlani tudom, már a szép borító miatt is érdemes megvenni, meg aztán érdemes egy új kiadót támogatni, remélhetőleg sok új, minőségi anyagot hoznak még ki a jövőben.