Punk Portál - 2024. április 26.





 

2004. I. 10. Marco Polo - II. Szuicid matiné


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. jan. 11. vasárnap - 14:23

Az előző Szuicid feszt. 2002-ben volt, tavaly nem sikerült összehozni, és az idei szervezésével is voltak problémák. Végül egy hét csúszással, új helyszínen, a Marco Poloban tartották meg a bulit. Reklamáltam hely miatt, de ez maradt sajnos. Nagyon kicsi a koncertterem, és a hangosítással is szinte végig problémák voltak.

Pontosan hatra volt hirdetve a kezdés, mert tízig mindenképp be kellett fejezni a bulit. Fél 6 körül lenéztem, még sehol semmi, Neszéék üldögéltek az egyik asztalnál. 6-ra leérkeztek a szervezők is, és nekiálltak összerakni a cuccot. Így kb. 3/4 óra késéssel színpadra állhatott a Nesze, egy hat számos programra kaptak időt. Nagyon szuper volt ez a hat szám! Az újakat nyomták egy Holnap-ot, és a végén egy Gorilla Biscuits feldolgozást. Ők szóltak a legjobban az est folyamán, teljesen rendben volt minden.

Innentől kezdve végig a koncertteremben álltam, kimenni nem nagyon mertem, mert nehéz lett volna visszanyomulni a színpad elé a nagy tumultus miatt. Így (sokakkal ellentétben) végig tudtam nézni az összes koncertet.

A Something Against You bemutatkozó koncertje volt a következő produkció. Ez egy vadi új zenekar, tagok: a doboknál Misi a Csalez Lopezből, gitárnál Kobera a Szándékból, gitár+vokál Kicsi a Csalez Lopezből, basszgitár Gepárd a Coup de Grace-ból, ének: Victim a fórumról. :) Szóval nem kezdő zenészekről van szó. Nekem nagyon tetszett a koncert, a stílust nehéz meghatározni, néhol elég kaotikus volt, amúgy szerintem a 80-as évek hardcore-punkjára hasonlít, ehhez jön Victim rikácsoló "éneke". Szerintem jól nyomja nagyon, teljes beleéléssel ordított, viszont kissé félénken végig a zenekar felé fordult. Mozgás nem volt a színpadon, szerintem mindenki koncentrált, hogy ne csesszék el a számokat. Volt pár feldolgozás (pl. Black Flag), de egyiket sem ismertem... Szóval a SAY-ra érdemes lesz odafigyelni szerintem.

Eddig nem nagyon volt mozgás, de a Hold X True rajongók megmutatták, hogy a 10 négyzetméteres teremben is lehet keményen mosh-olni. Oldalra menekültem, és onnan néztem, mit alakít a közönség és a zenekar. A szokásos lendületes koncertet láthattuk. Nem vagyok rajongó, de mindig szívesen nézem meg a HXT bulikat. Feldolgozást persze itt sem ismertem.

Kis kavarodás után (senki nem tudta, ki következik) a Red Line Offside hangolt be. Történtek változások a felállásban, jelenleg ez van: doboknál Ördi (Falcongate), gitár: Gepárd, basszgitár: Marci a Szándékból, ének+gitár: Pokolgép. Nagyon vártam már ezt a koncertet, mivel több, mint egy éve nem játszottak. Elsőként egy régi számmal kezdtek, egyből beindult a tombolás, mindenki üvöltötte a szövegeket. Ezt követően áttértek az újakra, amiket most vettek fel, már csak a keverés van hátra. A gyenge hangosításnak köszönhetően (és hogy Borics úrnak semmi hangja nem volt) az éneket szinte egyáltalán nem hallottuk, és általában csak az egyik gitár és a dob jött le a színpadról. (Érdemes volt nézni, milyen beleéléssel nyomja Ördi a doboknál, nagyon jó volt. :) Majd meghallgatjuk CD-n... Kár, sokan miattuk utaztak Budapestre. Játszottak egy Marina Revue feldolgozást, majd a végét egy újabb régivel zárták, erre aztán tényleg óriási tombolás volt, repkedtek az emberek a levegőben. Lehet, hogy inkább ezeket a számokat kellett volna erőltetni, itt nem volt gáz, hogy semmit nem hallottunk a zenéből, mert úgyis mindenki ismerte, és tudta a szövegeket is.

A végére maradt a Bridge to Solace, a sok pöcsölés miatt 10 perc volt már csak hátra este 10-ig. Kb. negyed 11-ig kitolták a műsort, így 3-4 számra maradt idő. A hangzás megint elég pocsék volt, éneket, és az egyik gitárt nem lehetett hallani. A közönség most nem indult be annyira, mint a múltkori BTS koncerten, szinte mindenki csak álldogált. Nem baj, nekem nagyon tetszett még így is a produkció.

A buli vége után kiverekedtük magunkat a helyről a tömegen keresztül, és elindultunk hazafele. Volt, aki még átment Vörös Yukba bulizni a Rózsaszín Pittbullra, de úgy hallottam, nem volt valami nagy élmény...


Érdekes olvasnivaló:
I. Szuicid fesztivál koncertbeszámoló (2002. január)