Punk Portál - 2024. április 23.





 

2003. XII. 30. Bécs, Arena - Kings of Nuthin'


Írta: Schleki
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. jan. 2. péntek - 21:40

Dec. 30-án, előszilveszteri buliként a bostoni The Kings of Nuthin' koncertjét választottuk Bécsben.
Du. 4-kor startoltunk Pestről Szerda, Csaba és néhány swing'a'billy cd-m társaságában Jánossomorjára, ahol Gyula és Nóra csatlakozott hozzánk, onnan este 8-ra értünk ki az Arénához. A bejáratnál egy nyomtatott A4-es papír fogadott minket, miszerint a buli csak 10 körül kezdődik, fasza. A koncert kezdésig, ami végül f12-kor volt, a kocsink és az Aréna között ingáztunk. A magyar színeket még két srác, a most Bécsben tanuló, óvári Bence és egy jó ideje kint lakó, Ferenc nevű oi skinhead képviselte. Utóbbi, amikor megtudta, hogy magyarok vagyunk, egyből örömteli bazdmeg és kurvaanyádolásba kezdett. Egyébként gitározik egy street punk csapatban, ami ha minden igaz, hamarosan Magyarországon is fellép, a nevük most nem jut eszembe. Elég vegyes közönség verbuválodott össze, legtöbben talán skinheadek voltak, de örültem a 30-40 nagyon ígényes psychos és rockabillys srácnak és gyönyörű lánynak, összesen vagy 300-an lehettünk.
Elsőként az osztrák The Rioters lépett a színre, egy tradicionális rockabilly műsorral. Öltözködésük is jól passzolt zenéjük alá. Nem voltak rosszak, csak az energia hiányzott belőle, páran azért jót táncoltak rá. Hangszereik érdekes eleme volt egy sodrófa szerű valami, amit az énekes az újjaira húzott gyűszűkkel szólalltatott meg. Nyomtak pár klasszikus feldolgozást is, köztük a Vörös Yuk sláger Country Road skankabilly verzióját. Egy igen kicsi merch. standjuk volt, amiben az 1. lemezüket szúrtam ki a nagyon igényes, szép és jól megszerkesztett borítója miatt. Sajnos nem volt pénzem tőlük bevásárolni.
Fél 1 lehetett már, mikor az Aréna roadjai betoltak egy pianinót a színpadra. Aztán sorra jelentek meg az egyenszerkós, nagybőgős, saxofonos és különféle orchestrás hangszeres, amerikai gengszterfilmeket idéző alakok a színen. A Kings O' Nuthin' késői érkezése egy autópályai óriási dugónak tudható be, de nem szaroztak, és kb. 10 perc alatt össze is kapták magukat, és óriási lendülettel el is kezdték a koncertet, amit nagyon is érdemes volt kivárnunk. Az összkép egy 7 tagú swing banda, zenéjük hangulatában viszont egyszerre vegyült a rock'n'roll/swing/rockabilly és punk ereje. Kurva jó volt. A közel 1 órás koncertjük alatt szünet aligha volt, a mintegy 25 számos, csak saját számokból álló műsorukat szinte egymásba átfolyva darálták. Csak néha állt meg a - leginkább a US Bombsos Duane Petersre hasonlító - kézfejétől, a nyakáig széné varrt öltönyös énekes Torr Skug, hogy a műfogsorát megigazítsa, vagy épp' a sarokba hajítsa. Torr a koncert során tűzfúvó képességét is bebizonyította, állat volt. A többi zenész se volt egyszerű, a dobos egy összvisz 2 cinből, lábdobból és pergőből álló szerkón figurázott nagyon jól, a billentyűsnek pedig még széke se volt, és az egész bulit széles terpeszben állva, a mikrofonba üvöltve nyomta végig. Az összes zenészre elmondható, hogy vérprofi volt, és nem ma kezdte pályáját. Mivel nem először jártak Ausztriában, a lelkes közönség nem hagyta könnyen távozni őket, és a szokásos 3 számos ráadás blokk sem maradhatott el. A koncert után még Kings of Nuthinos ingekkel és cd-vel gazdagítottuk a gyűjteményeinket.
Összeségében elmondható, hogy ez a bostoni banda az idei, és amúgyis is a legnagyobb koncertélményeim közé tartozik. A Mad Sin és a Tokyo Ska Paradyse Orchestra után egy újabb eszeveszettül céltudatos és profi együttest ismertem meg, akik a kiváló zenéjük mellett, alkalomhoz illő öltözetben óriási és látványos showt kreáltak a színpadon. Aki kicsit is vevő az ilyen jellegű swing/rockabilly/psycho/punk/ska zenére, javaslom, hogy nézzen utánuk, mert tényleg kurva jók, és megéri! Dannak majd odaadom a lemezük, és remélhetőleg feltölti a punk ftpre. /Fel:) - Dan/

www.kingsofnuthin.com