Punk Portál - 2024. március 29.





 

Graveyard at Maximum - Kellene egy kedilekk


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. dec. 24. szerda - 16:25

Mivel szerintem nem sokan ismerik a zenekart, kezdjük egy kis történelmi összefoglalóval. A zenekar esztergomi illetőségű (legalábbis egy része), a neve egy Adam's Family témájú flipperről származik (tele van a temető :). Ez szerintem vicces. 2002. áprilisában a Smafu előtt láttam őket egyszer, egyből megtetszett a dolog, megkaptam az első nagylemezüket, az Európa közepén-t. Nem mondhatni, hogy nagyon küzd a zenekar, hogy megismerjék őket, csak a Skaland táborban, és egyszer a Vörös Yukban lehetett őket elcsípni az utóbbi évben.

Az új EP-t a Piar Records adta ki, ez egy új vállalkozás, ezen az albumon kívül az új Nem Mind-1 lemez jelent meg itt, és a Tragic Vision live kazija. További magyar és külföldi lemezek várhatók a Piarr gondozásában.

A kiadói háttérnek köszönhetően a lemez kivitele teljes mértékben megfelel a kor követelményeinek, igényes, nyomdában készült borító szövegekkel, és a szokásos zenekartag-fotókból összeállított montázzsal, a CD nyomott, tehát nem házilag készült, így remélhetőleg tovább megmaradnak rajta a bitek.

BorítóA lemez 4+2 számot, és egy videóklippet tartalmaz. A felvételek minősége teljesen rendben van. A zenei stílus punk egyéb elemekkel, szerintem elég sajátos hangzása van a zenekarnak, ami jó dolog. A punk mellett meghatározó a ska, ami tisztán nem jelenik meg a lemezen, de például a trombita végig kíséri a számokat. Amiről még tuti fel lehet ismerni egy GaM számot: a sok háttér vokál, vagy ahogy Bad Religion-ék hívják: "oozin' aah", tele van vele az összes szám.

A négy dal szövegét mellékelték a borítóban, az Így megy ez... olyan témákról szól, ami mostanában sokakat megihlet, az aktuális helyzetet foglalja össze, háborúk, nagyvárosi élet, valóságshow-k, és ahogy ebben az egészben élünk. Az ismert témák ellenére a megfogalmazás egyedi, egyáltalán nem sablonos. A zene ska, punk egyveleg, lüktető ritmussal. A címadó Kellene egy kedilekk-kel tréfásabb vizekre eveznek, a háttérgondolat: "Tudod álmok nélkül élhetsz tovább / csak az élet úgy semmit nem ér". Ha még nem írtam volna: az énekes hangja nagyon jó, illik ehhez a dallamos zenéhez. Ez még nem Kalifornia: első gondolat: jajjjj, neeee, már megint?? Nem akarok több Kaliforniás számot! Valójában itt a helyi viszonyokat állítják szembe a távoli napos várossal, az egysoros refrént ("Ez még itt nem Kalifornia") ismételgetik jópárszor, lehetett volna írni még oda egy strófát szerintem. Szóval ez a leggyengébb szám az EP-n. Aztán meg jön a legjobb, Ami belefér: furcsa dallama van az egésznek, nagyon jó! Lassú, ska-s, kísér a trombita, a háttérben óóóznak a vokálosok. Nem egyértelmű a mondanivaló, szerintem arról szól, hogy az élet állandó élvezete mellett valami értelmeset is tenni kéne. Aztán lehet, hogy csak belemagyarázom. Mindenesetre ez a szám nagyon tetszik!

A két bónuszt az Élnünk kell című 2000-es demóról másolták át, így a hangzás kicsit más, de ezek sem szólnak rosszul. Az angol nyelvű számok címei: We must live, War of nations. Utóbbit a borító szerint újramasterelték. Szövegeket nem találtam a zenekar honlapján sem, viszont letölthettem a demó mások két számát is, és egyéb infókat szereztem a zenekarról, amiket ügyesen beépítettem ebbe a kritikába. :) Egy bajom van csak az oldallal, hogy kicsit összevissza, technikai hibák is vannak benne, összefolynak a képek a szövegekkel, ilyesmi. Térjünk vissza a két régi számhoz: a nyelven kívül abban különböznek az újaktól, hogy ekkor még nem volt a banda tagja a fórumról is ismert hírhedt trombitás, gYiK. A War of nations-ben a kiejtés kifogásolható itt-ott, de zeneileg illik a többi szám közé.

Ha bedobjuk a lemezt számítógépünkbe, az előző album címadó számához készült videóklippet tekinthetjük meg. DivX5-be van kódolva, sajnos codec-et nem mellékeltek hozzá, szóval mindenki töltsön le egyet a lemez megvásárlása előtt. :) Amúgy a klipp a tavalyi hóban készült (idén még nincs sajna...), a vidám zenekartagok előadják a számot a kertben, és jókat baromkodnak közben. Szerintem vicces.

Most jön ugyebár a kötelező összefoglaló értékelés: szerintem remek EP ez, ajánlani tudom mindenkinek, aki kedveli a punk-ska stílusok keveredését. Igazából azért szeretem az EP-ket, mert nincs idő megunni. Bedobod a lemezjátszóba, élvezed a zenét, és már vége is van. Ha meg tetszett, lehet kezdeni elölről.

www.gam.hu
www.piarr.hu