Punk Portál - 2024. április 20.





 

Prosectura: Szegény ember kézzel nőz


Írta: gandalf
Feltöltötte: gandalf
Ekkor: 2003. dec. 21. vasárnap - 05:09

Hallgatom már napok óta a Prosectura új albumát, elég visszás érzésekkel. Enyhén szólva... hmm.. nem kerültem katartikus állapotba.

Ha röviden kellene jellemeznem, tipikus Proszi. Az egyik sora a számnak komoly, aktuális témáról szól, a következő sor meg viccessé teszi az egészet. A komolyság-poén, komolyság-poén páros állandó váltakozása miatt igazából soha nem tudtam elhelyezni ezt a bandát, bár egy kicsit azért közelebb vannak a pisikaki kategóriához ezek a szövegek, mint a komolyhoz, de egy FRL szintig azért mégsem süllyed le. (Persze bírom az FRL-t is, csak az hogy venné ki magát, hogy ,,egy FRL szintig azért mégse ér fel," nem? :))

Zene, ének

Az utolsó albumokon az átlagosnál mélyebben szól a basszus (gy. k.: tehát itt is). Ez kicsit komolyabb hangzást eredményez, amit a nem túl bonyolult témák és a refrének unalomig ismételgetésének komolytalansága ellensúlyoz.
Ne várjunk Santana-s gitárszólókat - elvégre PUNKról van szó, nem valami szaros metálról. Ez nem nagyon zavart tehát a hallgatás közben, nem is vártam mást. Mondhatnám, hogy nem is kell más, de a refréneket azért mégiscsak kegyetlenül megvágnám, az biztos. Inkább legyen egy szám másfél perc hosszú és érdekes, mint három és fél perc, amiből kettő azzal telik el, hogy várom már, mikor lesz vége, mert fárasztó.

Meg kell jegyezni, hogy érződik az anyagon az, hogy magyar viszonylatban őskövületről van szó, átjön a tapasztaltság. Úgy érzem, fejlődött az együttes zeneileg is egy csomót a régi albumokhoz képest. Nekem tetszik azért, hogy nem viszik túlzásba a dolgokat, vagyis mégis punk marad a zene.

Az unalomig ismételt refréneken kívül engem Norbi hangja is idegesít néhol... A legtöbb helyen erőltetettnek érzem. Lelki szemeim előtt nem egyszer jelentek meg a Norbi nyakán dagadó erek az anyag hallgatása közben... Viszont nem hamis, tehát ,,működik." (A bonus tracktől eltekintek :)))

Szöveg

Mint ahogy eddig is, ezután is keletkeznek majd Prosectura számokból közkedvelt dumák... De bizonyos helyeken nagyon erőltetett az egész. Vagyis inkább fordítva: bizonyos helyeken vannak csillanások (amik jobbak lehetnek, mint más bandák egész életműve,) de az egészen összességében még lehetett volna dolgozni. A témák komolyabbak, mint a későbbi ,,pisikakipunkos" bandáké, de azért egyértelműen a poénos kategória.

Persze, aki jobban szeret olyan szövegeket hallgatni, amik arról szólnak, hogy most már aztán legyen anarchia, meg rohadt tanárok/rendőrök/elnyomók, annak nem való ez a fajta lazaság. (Az egy másik kérdés, hogy vajon melyik az igazán szánalmas) Bár a kultúrmorzsák folytatásában ezen emberekre is gondoltak... :) A Zsiráf c. szerzemény meg jól megfricskázza ezt az egész divatpunk társaságot. Aztán hogy hány Prosi rajongó van a fiatal lázadó anarchisták között, az már más kérdés. Az üzenet azért annyira kódolva van, hogy ők nem értik majd meg. :)
A dallamok jól követik a szövegeket, azok jól megjegyezhetők, tehát lehet őket üvölteni koncerten.

Legjobb, legroszabb

A legjobb két szám a címadó dal és Legyünk mi is pöcsfejek (személyes kedvencem az albumról) című popsztároknak beszólós szösszenet. A legkeményebb, legigazabb szöveg talán a Zsiráfé. A legszarabb szám egyértelműen a Nem hiszem el, hogy jártak a Holdon című szerzemény. Összefüggéstelen gondolathalmaz (talán a lúzerségről szól, de nem vagyok benne biztos) plusz egy óvodáskórus, akik valószínüleg szórakoztatónak találták a szöveget.(,,Nem hiszem el, hogy a Mikulás hozta/Nem hiszem el, hogy zöld az uborka" pff)

Szám lista, rövid leírás, pontszám (10-ből hanyas az együttes többi számaihoz viszonyítva)

1., Szegény ember kézzel nőz (a pénz és a csajozás örökérvényű összefüggései) 9,5

2., Károly (a ,,maszturbátor" kalandjai, akinek jól mutat majd a címlapom a nagy pofája és a kis fasza) 7

3., Nem hiszem el, hogy jártak a Holdon (az óvodások hitetlenkedése többek között az uborka zöld mivoltáról) 2

4., Zsiráf (az extrém animal szex és a rock 'n' roll szakma) 8

5., Ici-Pici (hogy lesz az ici-pici spermából egy nagy geci) 7

6., Átlagos Ottó (átlagos Ottó jellemrajza, nem tetszik a refrén része :) 5

7., Kultúrmorzsák utolsó rész (ezt nem lövöm le) nincs pontszám, mert nem zene

8., Majdnem forradalmár (már megint poénkodás a kis lázadókkal, irány a zártosztály! Vicces, de sajnos igaz) 8

9., Made by Prosectura (Ars Poetica) 7

10.,Életem értelme (Bizonyos K. Nagy Angéla nevű molett hölgyről szóló dal) 6

11.,Legyünk mi is pöcsfejek! (Rohadt popzenészek! Fasza kis szám) 10

12.,...lett volna, ha... (emberek, akik ,,itt jártak") 3

13.,Stúdió feeling (avagy haladunk a divattal, és mi is feldobunk egy stúdiós bonus tracket az albumra) nem zene, nincs pont

Összességében

Soha nem voltam vérbeli rajongója az együttesnek, ez az album sem tett azzá. (Azért azt el kell ismerni, hogy átkozott jó bulikat csinálnak, és nagyon jó fejek.) A zenei témák és a refrén ismételgetése nekem túl sok. A szövegek szintén átlagosak, néhol nagyon jól eltaláltak, máshol amolyan ,,csak találjunk ide valami rímet" stílusúak. Egy-két ,,örökzöld" Prosi sláger született ugyan. (Szegény ember kézzel nőz, Ici-pici, Made by Prosectura, Legyünk mi is pöcsfejek) Összességében nem hozott semmi újat az album a zenekar történelmében. A kérdés csak az: Kell-e egyáltalán változtatni? Az album tizes skálán erős hatost kap nálam. Jobb, mint roszabb


Előadó: Prosectura
Album címe: Szegény ember kézzel nőz
A kiadó a Punkkarácsony játék miatt nem kerül megemlítésre
2003.



Most szólj hozzá!