Punk Portál - 2024. április 20.





 

2003. XII. 19. Gödöllő, Trafo - II. Punk-Ska Christmas


Írta: Dan&Madafaka
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. dec. 20. szombat - 19:29

Dan:

A Nemart idén is megrendezte a tavalyi sikeres karácsonyi buliját. A nemzetközi mezőnyre való tekintettel (meg a magyarok is érdekeltek :) lenéztünk páran. Siettünk, hogy a pontos fél 8-as kezdést elcsípjük. Érkezésünkkor épp terelték ki az embereket a hidegbe, kezdődött a jegyszedés (tehát a kezdés persze nem jött össze). Az MDC elmaradt betegség miatt, szóval belefért a csúszás. A közönség a megszokott, szakadt, fiatal fingomnincssemmiről punk gyerekek töltötték meg a klubot, de érkeztek oi-punkok az Inerdzia miatt, és a szokásos arcok egy része is lenézett. De a túlnyomó többség az első kategóriából volt, az este folyamán 50x löktek fel, százszor léptek rám, szerencsére senki nem hányt le. A múltkor röhögtem az egész siralmas helyzeten, most egy idő után már eléggé idegesített a sok hülye. Na mindegy, mi is így kezdtük (vagy nem...). Ja, és mindenki részeg volt persze... Sokan nagyon csúnyán. Biztos az a bajom, hogy mostanában józanul járok bulizni.

Mint protekciósok, Keksszel és Kutyával elsőként mehettünk le. (Persze az igazi bennfentesek már lent voltak.) Semmi Komoly hangolt, én megnéztem az új Barackca albumot, ami tegnap jelent meg, majd végül az új Inerdzia 7'' mellett döntöttem.

Leengedték a népeket, és kezdett is a Semmi Komoly. Jó volt, szokásos. Új számok, senki nem ismerte (lassan már tényleg megjelenik az EP), néhány régi, azokat páran igen. Az egyik gyerek boldogan énekelt végig a mikrofonba Mező helyett. :) Vadállatok pogó címén ütötték egymást 2-3 szám alatt, aztán mindenki elfáradt, és kész. Azért slágerekre beindultak sokan, meg érkeztek is még emberek. A SK jó, nincs mit hozzáfűzni, asszem.

A Malacka és a Tahó előtt azon gondolkoztam, mit fognak csinálni a kemény punkok egy ilyen viszonylag "puhább" zenére... Persze egyszerű a válasz. Pogóztak ezerrel. :) Mindenre! Nagyon sokan voltunk már, szerintem teltház közeli volt a buli. Malackáék szereztek plusz mikrofonokat a fúvósoknak, aztán elnyomták a koncertjüket. Kevés volt az idő, így poénkodás nem nagyon volt, mindössze egy basszusgitár-cserényi ideje maradt Tamásnak észt osztani. (Merthogy szakadt egy húr, már ha jól láttam.) Én a háttérben próbáltam táncikálni, amíg meg nem untam, hogy állandóan fellöknek, és a lábamra lépnek.

Malackáék koncert végén jelentették: következik a Barackca! A terem egyöntetű üdvrivalgásban tört ki. :) A koncert nagy részét láttam, de nem nagyon figyeltem oda. Sajnos az új dolgokat továbbra sem ismerem. Tombolt rengeteg ember (a fiatalok), mások meg mosolyogva álltak a háttérben. Az új számok kezdenek hardcore irányba hajlani, legalábbis sebességben. Szövegeket nem igazán értettem. Volt szokásos propaganda, most egy dolog tűnt fel. A nép elnyomóiról, az állam embereiről volt szó, és a rendőrök, politikusok mellett a szemét hazug tanárok is előkerültek. Én elhiszem, hogy egy 15 éves lázadónál úgy lehet bevágódni, ha szidjuk a csúnya tanár nénit, de nem hiszem, hogy egy komoly anarchistának azt kéne állítania, hogy minden tanár az állam embere, és hazugságokkal tömi a fiatalok fejét nap mint nap. Tény, hogy sok szar tanár van, de nagyon sok jó is, akiknek az az élete, hogy okosságot tanít a gyerekeknek, és ráadásul lószart keres ezzel. Az is lehet, hogy az órákon elmondottak nem felelnek meg 100%-osan egy lázadó-anarchista-punk-ellenálló eszméinek, de azt hiszem, hogy akinek van egy kis esze, és gondolkodik egy kicsit, az tud szelektálni. A tanárai nélkül a Huszár testvérek sem tudnának könyvet olvasni, vagy angolul cseverészni a nemzetközi punk-színtérrel. Ezeket ugyanis valakinek meg kellett tanítania nekik, azt hiszem. (Ha valamit esetleg félreértettem volna, és nem erről volt szó, akkor bocs.)

Remélem, nem keverem a sorrendet, következett az Inerdzia Olaszországból. Aki nem ismerné: oi-punk, csaj énekessel. Nem tudom, már untam az egész bulit eléggé. Szóval nem nagyon dobott fel a koncert. Láttam már párszor őket élőben, de hanganyagom eddig nem volt. Azért voltak ismerős számok. Egyre kevésbé tetszenek az oi dolgok, asszem. Azért az igazi pörgős, üvöltözős slágerekre bólogattam én is rendesen.

Az osztrák Jan feat. UDSSR egy Reel Big Fish tribute koncerttel készült. Csak az volt fura, hogy ezeket az RBF számokat eddig nem hallottam soha. Szóval: profi volt, sokan voltak, ugráltak, élvezték nagyon, a közönség is lelkes volt, de nekem minden szám ismerős volt már, vagy RBF, vagy Catch22, vagy valami más ska-punk zenekarból. Semmi extra. Volt egy lassú reggae-s szám mindenféle váltásokkal, az az egy volt, ami kiemelkedett a masszából szerintem.

Végre vége, már csak a PASO van hátra. Nekik sikerült feldobni a hangulatot! Pár pogózó köcsög miatt idegeskedtem, de aztán hátrébb mentünk, és önfeledten lehetett táncolni (már ha épp elfértünk...) a slágerekre. Két új számmal is készültek, az egyik egy börtönből szabadult rude boy-ról szólt, a másikra nem emlékszem. Jók voltak, de így elsőre nem ütötték meg a régiek színvonalát. Biztos azért, mert ezeket most hallottam először. A zenészek nem sokat hallottak magukból, ezért kissé kedvtelenül játszottak, de kifele elég jól szólt minden, szóval megmentették az estét számomra.

Mire vége lett, már majdnem jött is az első HÉV. Mi a lustább megoldást választottuk, így csak az iszonyatos ködben kellett 40-nel araszolni, féltettük az életünket kicsit...

Madafaka:

Rendkívül jó volt a tegnap este. Betegen, viszkető torokkal érkeztem a helyre abban a tudatban, hogy velünk együtt fognak leszállni azok a kopaszok, akik egy másik kocsiba szálltak fel, de nem így lett. A HÉV megállójában még megbontottunk egy üveg bort és Qltival elkortyolgattuk, a végét meg odaadtuk egy gyereknek. Mi ott vacogtunk kint nagykabátban, azt H. Krisztián meg egy szál pólóba flangált.
A Semmi komolyról a késői érkezés miatt lemaradtam, és a Malacka és a tahó végére futottam be, amit meg nem hallgattam meg, mert kibaszott sokan voltak lent és kurva meleg is volt, a ruhatár meg megtelt. Qlti beleerőltette a táskájába a kabátját, a pulóverét, meg az én pulóverem, de a kabátomnak már nem volt hely, de hála az égnek megtaláltuk Edgárt egy asztalnál és oda is adtuk neki a táskát meg a kabátot, hogy vigyázzon rá. Időközben vettem egy VBK-t 400 forintért, ami 80 forinttal olcsóbb, mint a Yuk, de 20-szal több, mint a Rocktogon, ám nem is olyan savanyú, mint az utóbbi. Ennyiért ízlett is. Nosztalgiáztam, hogy az előző tanévben, mikor a Trafóban voltunk, milyen szinten keltett felháborodást bennem, hogy milyen drága a pia, mostanra meg... Aztán elkezdődött a Barackca. Értettem a szövegét, szóval a hangosítás végre jó volt. A számokkal sem ideológiailag, sem pedig esztétikai-művészeti jelleget tekintve nincsenek fenntartásaim. Jót mulattam rájuk. Különösen tetszett "az együtt játszottunk a homokozóban..." vagy valami hasonló kezdetű nóta, ami az állam rabszolgáiról szól. Qltinak mondtam, hogy remélem, lesz az "Ahol megszülettem ott béke volt, és boldogok voltak az emberek..." kezdetű, mert az a kedvencem és mit ad isten?! hát ez lett az utsó. Volt a "mondd miért?" is, ami szerda reggel óta a fejemben van (a metrón ugrott be, azt dudorásztam). Az átvezető szövegek nagyon frappánsak, az alkoholosnál nagyon úgy tűnt, hogy már hallottam. Táncoltam a Barackcára, mert tetszett. Aztán jött az Inerdzia. A múltkor nem jött be, most igen. Volt egy szám, amiben néhol csak dob volt. Na az kurvajó. Nem tudok olaszul, de megvettem a Barackca új cédéjét és van a hátoldalán egy elírás a neked nincs semmid angol címénél. /Mi vaaaan? :) - Dan / Mivel sötét volt, ezért nem tudtam tüzetesebben áttanulmányozni. Aztán jött a Jan feat USSDR vagy mi. Hát ez geci jó volt. Tetszettek a témák, meg minden, épp ezért táncoltam is rá. Végül a PASO. Már többször láthattam volna őket, ám mivel mindig elaludtam idő előtt, így ez elmaradt. Így utólag azt kell mondjam, jobb is így. Hihetetlen unalmas volt az egész. A Deadbeatsből ideszakadt gyerek konferansziénak csapnivaló, és ráadásul az ártatlan pofikájához abszolút nem illik az a rekedtes hang, amit kiprodukál. Legalább nézne brutálisan vagy valami. A másik két énekesből semmitse láttam, mert oldalról néztem, azt volt az útban egy oszlop. Hát azt szereltessék le. Ott volt még a Meskalinból a hosszú hajú gyerek. Az vitte a fúvós szekciót, a többiek elég háttérbe voltak szorítva. Táncoltam, mert olyan kibaszott hangos volt, hogy nem tudtam tőle nyugodtan aludni. Meg így egyébként is gyorsabban telt az idő, hogy elcsípjük az első hévet.