Punk Portál - 2024. március 19.





 

New Found Glory interjú


Írta: Mozart
Feltöltötte: Mozart
Ekkor: 2002. jún. 17. hétfõ - 15:55

Kérdés: Számítottatok ekkora sikerre a "Sticks and stones" megjelenésével?

Chad: Amikor stúdióba vonultunk, nagy nyomás volt rajtunk, mint minden új lemez esetén. De ami a számok megírását illeti, ugyanazt csináltuk, amit eddig is. Azt tesszük, ami természetesen jön belőlünk, és próbáljuk minél jobban kombinálni a minket érő hatásokat. Egyetértés volt azon a téren, hogy sokak szerint az előző album kicsit túl popos lett. Ezzel egyet is értek, mert először mentünk stúdióba nagy kiadónál, igazi producerrel, tehát jobban izgultunk annál a lemeznél, mint a mostaninál. Azóta viszont úgy voltunk, hogy "Figyi, ezek voltak a hibáink, és ezt meg azt most máshogy kell csinálni." Tehát mostanára megtanultuk a lemezkészítést, és pontosan tudtuk, mit hogyan akarunk csinálni, például, hogy keményebben hangozzon, meg ilyesmi. Gondoltam, hogy a rajongóknak tetszeni fog. Éreztem, mert az eddigieket is szerették, ezek pedig sokkal jobbak. Sokan, akik eddig nem szerettek minket, most bírnak, és ez király. (…)

Kérdés: Milyen érzés, hogy ez az album új színteret nyit meg előttetek? Most, hogy a rádió és az MTV játssza a számotokat, újabb tömegek néznek meg titeket? Milyen érzés?

Chad: Király, hogy terjeszteni tudjuk azt, amiről ez az egész szól, és mindenkivel egyenlően bánunk. (…) Terjeszteni tudjuk az érzést, milyen dolog zenekarban játszani. Az, hogy bandában játszol, nem tesz többé másoknál, nem leszel tőle szupersztár. Sok más ember is tudná csinálni ugyanazt, amit mi, mert mi csak hülyegyerekek vagyunk, akik sok filmet néznek. Ez minden, de mi zenekarban akartunk játszani, tehát turnézni kezdtünk látástól vakulásig. Csak ennyit csinálunk.

Kérdés: Milyen érzés az után, hogy "underground" voltatok, és szájról szájra népszerűsödtetek, most ilyen hosszú idő után az MTV és a rádiók támogatását élvezni?

Chad: Szerintem pár rajongó azt hiszi, minél nagyobb vagy, annál nagyobb sztár vagy. De nem az igazi rajongók, ők azt mondják: "Nem, nem akarunk ott látni titeket". De akik személyesen ismernek meg téged, máshogy kezelnek. A rajongók azt mondják: "Istenem!" - mi pedig meg akarjuk mutatni, hogy így is lehet: "Helló, hogy vagy, mi újság veled?"
Jordan: "Istenem, ez az NFG!"

Kérdés: Milyen érzés, hogy ilyen sokat játszik titeket a TV, a rádió?

Chad: Egyértelműen király.

Jordan: Igen, a "király" jó kifejezés, de nem tudom, furcsa is, mert én vagyok ott, látom magam, és azt mondom: "Hé, az ott én vagyok!"

Chad: Néha elég fura.

Kérdés: Próbáltatok egyes előítéleteket eloszlatni ezzel az albummal, amik az NFG-ről kialakultak az emberek fejében?

Chad: Asszem, akik igazán ismerik a bandánkat, azok tudják, hogy nem az a nyálas pop vagy pop-punk banda vagyunk. Eljönnek a bulira, és látják, hogy szétizzadjuk magunkat, hogy a srácok a sz*rt is kiverik egymásból. Látják a basszgitárosunkat a nagy kilógó sörhasával, engem, mikor ordítok, mint valami fura szörny, és látják, hogy csak nyomulunk, és nem törődünk vele, hogy hogy nézünk ki, vagy ilyesmi. Élőben keményebbek vagyunk, szóval elmentünk fölvenni ezt a lemezt, és azt mondtuk: "Nézd, az emberek ezt meg azt hiszik rólunk, de nem törődünk vele, mit gondolnak, csak a céljainkat valósítsuk meg." Ezért hangzik picit keményebben ez az album, és többé nem fényképezkedünk babakék háttérrel, ez nem erről szól.

Jordan: Hé, az banánzöld volt.

Chad: Ejtettünk hibákat, de tanultunk belőlük. Szóval, bevonultunk, és tudtuk, hogy olyan hangzást akarunk, mint élőben. Ki akarjuk fejezni az energiát, az agressziót. Nem vagyunk olyanok, mint azok a vigyori bandák. (…)

Kérdés: Mennyire fogadják el a pop-punkot? Hiszen régebben nem jósolták hosszú életűnek.

Jordan: Olyan bandák nélkül, mint a Rancid, vagy a Green Day…

Chad: Offspring, Rancid meg az összes többi.

Jordan: Ezek a bandák még nem kapták meg az őket megillető esélyt. Ők nyitották meg a kapukat az olyan bandák előtt, mint mi vagy a Sum 41, a Starting Line meg az ilyen bandák előtt. (…)

Kérdés: Az egyik rádióadó az NFG-t az évszázad pop-punk bandájának nevezte. Mit reagáltok erre a címre?

Chad: Ez hülye dolog, és próbálok nem gondolni rá. Ha így van, az zsír. De ha nem - nem, és én elégedett vagyok azzal, amit eddig elértünk. Csinálni kell új albumokat, játszani a Warped Tour-on, és minden rendben van.

Jordan: Jaja, a Warped Tour!

Kérdés: Milyen érzés megnyitni a kapukat annyi pop-punk banda előtt?

Jordan: Király szerintem. Más, mert mi hardcore koncerteken nőttünk fel, hardcore bandákkal játszottunk, és ezt úgy-ahogy belevittük a zenénkbe. (…) Amikor a Blink és a Green Day megjelent, őket a Descendents, a Clash inspirálta, és egyfajta fordulatot hoztak.(…)

Kérdés: Egy csomó punkzene nyitott és "mainstream" lett, pedig régen alig hallottunk ilyet a rádióban. Milyen hatással van ez a színtérre?

Chad: Mondjuk, nem teljesen értek egyet, mert emlékszem, a Bad Religiont kb. 4 albummal ezelőtt is játszották a rádióban. (…) A Rancid is kb. 6 éve is volt már a rádióban. Vagy négy? Mindig van két-három banda, ami megy a rádióban. Nem hiszem, hogy ez valamit is megváltoztat. Ha valamit tesz, az az, hogy segít a kisebb bandáknak, akik keményen dolgoznak. A Blink megy a rádióban, és akkor megnézik a Blink honlapját, ahol a "Mark kívánságai" alatt hat punkbanda van, akiről soha nem hallottak azelőtt. És elmennek megvenni a punkbanda CD-jét Mark miatt. Ez azért zsír, mert ha egy bandát nyomatnak, az mindenkinek segít. (…) A Blink nem mainstream, ami mainstream-mé tette őket, az az MTV és a rádió. Ez nem úgy ment náluk, hogy "Na, akkor legyünk mainstream-ek!". Számokat írtak, és népszerűek lettek. Szóval, hülyék az olyan bandák, akik fikázzák őket, hogy eladták magukat, mert csak az ilyen "magukat eladó" bandák segíthetnek neked, mert megnyitják a kapukat előtted. Eljuttatják a srácokat az olyan zenéhez, amilyet te játszol.

Kérdés: Szerintetek mi a legnagyobb tévedés ezzel az "eladták magukat" üggyel kapcsolatban?

Chad:Szerintem a srácok azt hiszik, amint valaki az MTV-be vagy a rádióba kerül, egyből eladta magát. Ez nem az. Hé haver, azért hallgatsz punk-rockot, mert a Green Day-t hallottad nyolc évvel ezelőtt!

Jordan: Ne felejtsd el a gyökereidet!

Chad:Ne felejtsd el, honnan jött. Hogy honnan hallottál zenét. Nem lehet egyből valahonnan kezdeni, az első előadó, akit hallgattál gyerekkorodban, valószínű Billie Joe volt. Eladta magát azért, mert az MTV-n szerepel? Ha egy banda nem változik meg abban, amit hisz, ahogy kinéz, és kitart amellett, amiben hisz és ugyanazt teszi, amit kezdetektől fogva, akkor nem adta el magát. Az, hogy népszerű lett, mert azt csinálta, amit csinált, nem jelent semmit. Egyáltalán, mi a célja annak, hogy zenekarban játszol? Magadnak tetsző számokat írsz, és ha sokan szeretik, akkor sokan szeretik. (…) Bo Jackson, vagy akárki, nem tudom a baseball-játékosok nevét, mondja-e azt Mark McGwire-re, hogy eladta magát, mert 50 homerun-t ütött, és most minden újság címlapján ott van? "Hé, Mark McGwire, eladtad magadat a baseball-nak, mert ott nyomulsz minden magazin címlapján!" (…)

Kérdés: Hogyan néztek szembe a közelgő Warped Tour-ral, ahol a nagyszínpadon fogtok szerepelni? Szerettek ilyen hosszú ideig a turné részei lenni?

Jordan: Azt hiszem, idén az eddigi legjobb Warped Tour-nak leszünk tanúi. Úgy értem, a Warped Tour mindig király volt, de most az összes banda ott lesz, akik kezdték az egészet. NOFX, Bad Religion meg az ilyen old school bandák, meg az új, feltörekvő bandák is, mint az Alkaline Trio, a Hot Water Music, és…

Chad: …a Something Corporate.

Jordan: A Something Corporate meg az összes többi Drive Thru records-os banda. Nagyon király lesz. A "király" a kedvenc szavunk.

Kérdés: Ez évben újdonság a Warped Tour-on a Drive Thru színpad. Milyen érzés tudni, hogy a kiadót részben ti tettétek ilyen népszerűvé, és kezdettől támogattátok? Van bennetek büszkeség, elégtétel, mikor látjátok, milyen sikereket értek el a ti segítségetekkel?

Jordan: A Drive Thru zsír kiadó, és megérdemlik a saját színpadot a Warped Tour-on. (…)

Chad: Azért király a dolog, mert a Drive Thru keményen dolgozik, és eddig nem sok bandája játszott a Warped Tour-on, és most végre van pénzük, hogy az egész turnéra elvigye a bandáit, és fölállítsa a saját színpadát. (…) Vicces, a múltkor egy boltban egy srác megkérdezte: "Ugye ott lesztek a Drive Thru színpadon ez évben?" Erre mi: "Nem, idén a nagyszínpadon leszünk". Mire a srác: "Hát ez gáz, mert én egész nap a Drive Thru színpadnál leszek". (…)

Kérdés: Büszkék vagytok arra, hogy hozzájárultatok a kiadó sikeréhez?

Chad: Ez nem gőg, csak jó érzés, hogy egy épülő dolog része lehettél. Amikor elkezdtük, csak mi voltunk, a Midtown, az Rx Bandits és az Allister. Nekünk és a Midtown-nak kicsit jobban ment, a többi banda is jó, de nekünk valamiért jobban ment, mi többet turnéztunk, és nagyobbak lettünk. Király, hogy segíthettünk. Az Epitaph-ról az embernek a Rancid, a Bad Religion és az Offspring jut eszébe, a Fat Wreck-ről a Lagwagon, a No Use For A Name, a Strung Out. Most pedig a Drive Thru-ról az embereknek a New Found Glory és a Midtown jut eszébe. (…)

Kérdés: Vannak terveitek a Warped Tour utánra?

Jordan: Remélhetőleg.

Chad: Egy nappal a Warped után Európába megyünk, aztán Japánba. Majd visszajövünk egy turnéra, ahol mi leszünk a főzenekar.

Kérdés: Ez mikorra várható?

Chad: Pontosan nem tudom.

Jordan: Talán Október vagy November.


Készítette a Mainstream magazin 2002. június 17-én,
Chad-del (gitár) és Jordan-nel (ének).


(Az interjú nem teljes, csak az érdekesebb
részeket fordítottam le - Mozart)


Most szólj hozzá!


Hivatalos honlap.