Punk Portál - 2024. április 24.





 

2003. XII. 6. Pozsony, Babylon - PASO, Polemic


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. dec. 7. vasárnap - 19:17

A Kálvinon volt elvileg a találka, ahonnan a Pannonia Allstars Ska Orchestra-val együtt indultunk volna. Persze délután 2-kor még senki nem volt ott. Telefonálgatások után aztán megtaláltuk a buszt, és a már megérkezett embereket. Persze többen késtek, így vagy 3/4 órát vártunk az indulásig. Aztán máshol megint vártunk, szóval több, mint egy óra késéssel kezdtük meg az utat. A határig sok érdekes nem történt, kortyolgattam a Tescoban vásárolt Radler-emet, majd megkóstoltuk az előző napi Ladánybene klubból megmentett Red Stripe söröket. (Eredeti Jamaikai sör!!) Nekem nem ízlett annyira.

A határon aztán jöttek az izgalmak. Fiatal határőr srác érkezett, poénosan osztotta vissza az embereknek az útlevelet, majd az egyiknél megállt, leszállt a buszról, és visszavonult a bódéba. Egy csajjal érkezett vissza, aki totál bunkó módon közli, hogy az útlevél lejárt, lehet menni hazafele. Szerencsétlenül járt útitársunk végül vonattal indult haza, de jó sok macera volt, tehát a késés tovább nőtt. A szlovák oldalon a határőrök egyszerűen nem foglalkoztak velünk. Cigiztek, italoztak a bódéjukban, minket meg nem engedtek át. Itt is álltunk vagy fél órát. Egyszerűen geciztek velünk a rohadékok, a cseh, szlovák autók megállás nélkül mehettek át.

Szerencsére a határ túloldalán már nem kellett sokat utazni, és viszonylag könnyen meg is találtuk a helyet. Mindent a buszban hagytam, egy vilmos+vilmos mixtúrát vittünk csak magunkkal, amit a bejárat előtt elfogyasztottunk. A zenekar bepakolta a cuccokat, nem maradt sok idejük kezdésig. Bementünk. A hely szép nagy, eléggé hasonlít az Arena nagytermére. Hátul lépcsős nézőtér, tánctér, majd a színpad. A lelátó alatt volt kocsma rész, és kétoldalt is csapolták a 25 koronás sört. Ez kb. 170 forintnak felel meg, és persze nem olyan volt, mint az itthoni csapolt sörök. Ennek örömére el is fogyasztottam párat az este folyamán.

Állítólag errefelé ritkán vannak koncertek, az látszott, hogy nagyon ki van éhezve a nagyszámú közönség. A Pannonia hangolása alatt már kántálták, hogy "Pannnoooniiiaaaa", és minden hangra táncra perdültek, ami elhagyta a színpadot. Egyébként eléggé más jellegűek itt az emberek, mint Bécsben. Nem tudnám elmondani, miben voltak mások. Sok volt a rude boy, Madness pólók, ilyesmi, az átlagéletkor nem a 16 volt, mint Bécsben szokott lenni.

Szóval rengeteg ember, Pannonia a színpadon, mi az első sorban, sör a kezemben. Sajnos szinte csak a kontrollt lehetett onnan hallani, az éneket alig, szóval néha hátrább mentem, ott egész korrektül szólt minden (nem voltak befordítva a hangfalak, ezért nem szólt elöl rendesen). De nekünk lelkesíteni kellett a zenekart, meg fényképeztünk is. A tömeg tombolt. Az emberek nagy része tudta, hogy illik erre táncolni, de pár fiatal hülyegyerek sajnos lökdösődött, meg néhány nagyobb skinhead poénból baszogatta egymást, kissé durván. Egy idő után szekusok is álltak a színpad elé, pont a pofánkba, mehettek volna egy kicsit arrébb. Voltak, akik ismerték már a zenekart, követelték a Kukimukit, meg a Gagarint. Utóbbit meg is kapták a végén, előbbi most nem volt. Krsa a számok között mindent két nyelven mondott el, jól esett, hogy a megjelent kb. 10 fős magyar közönség kedvéért magyarul is beszélt. Szóval nagy buli volt, énekeltük a számokat, mindenki táncolt.

Másodikként a cseh Fast Food játszott, az ő fellépésüket nem annyira figyeltem, fel-alá mászkáltunk, megnéztük az épületben található éttermet, ahol a zenekar kajált a koncert után. Elég vegyes volt a Fast Food produkciója, néhány szám nagyon tetszett, egyesek viszont nagyon sablonosnak tűntek. Ska-t játszottak punk, reggae, és egyéb elemekkel. Az emelvény jobb oldalán, az alsó lépcsőkön álltunk, innen jól látszott, milyen nagy a rajongótábor, nagyon jól nézett ki, ahogy az egész terem táncolt.

Az est utolsó koncertjét a Polemic adta, állítólag ez volt a 10. szülinapi bulijuk, de erre semmi nem utalt. Részeg voltam, táncoltam, énekeltem a helyiekkel a szövegeket (persze egy szót nem tudok szlovákul), és nagyon jól éreztem magam. :)

A koncert után bejutottunk a zenekari backstage-re ahol valami talált chips-et, meg egy kis pizzát ettem, aztán ki is vonultunk a buszba. Kár, azt hittem, lesz majd kocsmázás a koncert után, meg ilyesmi, nem ártana már egyszer végiginni a helyi söröket. Gondolom az árak még sokkal alacsonyabbak, mint egy ilyen szórakozóhelyen.

A hazaút alvással telt, reggel fél7 körül értem haza. Jó buli volt, kár, hogy elmaradt Dr. Ring-Ding koncertje, akinek állítólag elment a hangja. Szívás, kb. ő érdekelt volna a legjobban, mert zenekarral lépett volna fel. Persze a PASO-t külföldön látni is nagy élmény volt.