Punk Portál - 2024. április 20.





 

2003. 11. 28. Dunaújváros - IronPUNK


Írta: Gontar
Feltöltötte: Gontar
Ekkor: 2003. nov. 30. vasárnap - 14:51

Egy eléggé fáradságos hét, és egy fél nap pihenés után úgy határoztam, hogy most a kimerültség nem fog megakadályozni, hogy lemenjek a barátaim zenekarait meghallgatni. Némi megbeszélés, és pontosítás után el is indultam a Népliget felé, hogy találkozzam az Ex Costa és a fél dAMN zenekarral, s megkezdjük hosszú utunkat Dunaújvárosba, az IronPUNK nevű fesztiválra. Némi kavarodás, és veszekedés után fel is szálltunk a buszra, és elindultunk. Megérkezésünk után kicsit különváltunk, mert én még megvártam pár havert a busznál. Ők és a dAMN másik fele épp egyszerre érkeztek, így hát elindultunk a 108 rockház felé. Útközben láttuk kiplakátolva is az eseményt, elég szép plakátok voltak. A hely maga tulajdonképpen egy kocsma, amiben van egy elég kicsike színpad. De a hangulata nagyon jó volt. Megérkezésünkkor már tele volt a hely mindenféle metálzenekaros pulcsikat viselő emberekkel, lévén hogy ingyenes volt a koncert. Minden zenekar ott volt már, s a cuccok is a helyükön voltak, amit az Aljas Kúszóbab hozott. Így némi hangolás után kezdődött is a buli. A helyszínen is voltak plakátok, csak némiképp el lettek írva, mert az Aljas Kúszóbab nem épp budapesti zenekar, de ez nem nagy gond. :) Mivel elhatároztam, hogy egy jó ideig nem fogyasztom alkoholt, gyorsan meg is néztem, hogy milyen alkoholmentes italokat lehet kapni. Nem volt nagy a választék, ezért némi nosztalgiaképp ittam egy meggy Márkát. Hát, nem olyan, mint régen, és a hely árai sem voltak valami olcsóak, ezért úgy döntöttem, hogy a vitt ásványvizet fogom fogyasztani inkább.

Elsőnek a budapesti Ex Costa kezdett. Eleinte a tömeg nem nagyon mozgott, de pár szám múlva némiképp beindultak. A szokásos számokat játszották, a számok között Kalóz a megszokott szövegekkel fárasztotta a népet. A feldolgozásokra nagyon beindultak az emberek, a saját számokat nem nagyon ismerték, de azokon is jól érezték magukat. A végére megint eltűntek a népek, de azért jó volt nagyon a hangulat.

Másodiknak lépett fel a dAMN, akik szintén budapestiek. Rájuk már jobban összegyűlt a nép, bár nem hinném hogy nagyobb hírük lenne, mint az Ex Costának. Lehet, hogy csak akkorra jött meg az emberek hangulata. Ők is a szokásos műsorral jöttek, meg a nemrégiben elkészült EP-jüket is reklámozták, több-kevesebb sikerrel. A punk-rockos zenére nagyon beindultak az emberek, ment a pogó, még a Compact Pleasure gitárosát is megszörföztették. Nagyon élvezte ezt a koncertet is mindenki, legalábbis ezt lehetett látni rajtuk.

Utánuk következett a helyi zenekar, a Compact Pleasure. Hatalmas ováció fogadta őket, nagyon ismertek a városban, bár azon kívül annyira nem. :) Fergeteges volt a hangulat, mindenki énekelte a számokat, ment a zúzda ezerrel. Az egyik szám közben férfi-sztriptíz is volt, az egyik srác kapott is egy 500-ast a boxerjébe az egyik lánytól. :) Őket még nem hallottam, csak párszor, s akkor sem végig a koncertet. Most bepótoltam ezt, s véleményem szerint nagyon jó a zene. A buli végén vettem is egy cd-t, de csak dedikálva voltam hajlandó elfogadni, amit meg is tett nekem az együttes.

A végére maradt az est főzenekara, a pécsi Aljas Kúszóbab. Ők elég ismert zenekar, bár be kell valljam, még nem jártam koncertjükön, ha emlékezetem nem csal, bár régebben elég sok koncert sok részlete kiesett, szóval megeshet hogy voltam. Hallottam sok érdekességet erről a zenekarról, ezért megtekintettem őket, bár nem az első sorból, hanem kicsit hátrébbról, egy asztaltól. Csak párszor mentem előre. fényképeket csinálni, amit a többi zenekarról is készítettem elég sokat. Ezeket majd a keksz.net-en lehet megtekinteni, a sok egyéb képpel, amit vagy 3-4 ember csinált. A hangulat itt is nagyon jó volt, tombolt a közönség. Tetszett a zene, és a szövegek is. Jó hosszú bulit csináltak, nem is tudom pontosan mikor lett vége.

A koncertek után elkezdtünk összepakolni, de még várni kellett, hogy megérkezzen a CP kisbusza és elvigye a cuccokat. Volt lent pár nemzeti érzelmű fiatalember, akik hasonló stílusú zenéket tettek be a zenegépbe, ezért, bár hideg volt kint, inkább kint várakoztunk. Közben volt némi balhé is, mert pakolás közben valami hely arc piszkálta a cuccokat, és mikor a dobos szóvá tette, hogy nem kéne, egy ütést kapott válaszul. Ez a dobos bátyjának nem nagyon tetszett, és kicsit helyretette az eléggé illuminált állapotban lévő fiatalembert. A barátok és rokonok egyaránt nyugtatgatták, hogy ne csinálja, mert csak probléma lesz, elég lassan nyugodott le. A hely tulajdonosa és a kopasz fiatalok is kijöttek a csetepatéra, de elég békésen megoldották a problémákat. Az volt megbeszélve, hogy páran a CP basszerosa, Robi nagymamájának lakásában alszunk majd. Ez a pár ember kicsit több lett, mint Robi képzelte, összesen 16-an, ami egy kétszobás lakásban érdekesen festett. Kicsit ideges is lett emiatt, mert volt pár ember, akit nem ismert, és pár akit ismert, csak nem lettek bejelentve. Végülis elhelyezkedtünk, Robi még morgolódott kicsit, Saci meg rendszabályokat osztott ki, utána megpróbáltuk kipihenni az este fáradalmait, ami Kalóznak hála nem nagyon ment. A két szoba között rohangált, és hangosan ébren tartotta az embereket. Kicsi a rakást is kezdeményezett, ami elég viccesen sikerült. A leányzó biztos megtanulta, hogy nem szabad olyat mondani, hogy nem tudja, mi az a kicsi a rakás. :) Olyan hajnaltájt, kb. 1-2 körül Kalóz is kicsit belefáradt, hogy az emberek nem veszik jó néven a dolgait, és elment lefeküdni. Ezután némi pihenés következett, bár a padló nem volt valami kényelmes. Hajnaltájt elszállingózott sok ember, mentek az első busszal, így felszabadult a kanapé, ami már jóval kényelmesebb volt. :) Reggel olyan 7-fél 8 körül kezdtünk ébredezni, összepakoltunk, csináltunk némi rendet, hogy Robinak ne legyen nagy problémája, s indultunk haza.