Punk Portál - 2024. április 20.





 

Rancid - Indestructible


Írta: Ottó
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. okt. 16. csütörtök - 21:09

Szóval Rancid, Indestructible 3 év hallgatás után, és mivel nem írt róla senki, ezért én ezt most megteszem. Sokan szidták ezt az albumot, de amikor meghallgattam, nem értettem, miért. Bár 1-2 számnál olyan érzésem van, mintha agyukra ment volna a drog. :) Szerintem hangzásban most is tudtak valami újat hozni, ami nem baj, mert ha ugyanolyan mint az előbbi album, akkor meg azért elégedetlenkednének. Zeneileg az előző 4 keveréke, a szövegek tipikusan Rancid-esek.

A címadó dal, az Indestructible (meg a Ghost Band is) szerintem valami olyasmiről énekelnek, hogy büszkék arra amit eddig elértek.
A Fall Back Down-t az is ismeri akinek nincs meg a teljes album, talán a barátságról szól, de verselemzésekben sose voltam jó.
A Red Hot Moon az egyetlen ska szám a 21-ből, szóval jó, hogy van.
A David Courtney szerintem az egyik "drogos" szám. Legalábbis ahogy játsszák, bennem ilyen hatást kelt. (drogos hatást kelt bennem :)
A Start Now az egyik kedvencem. Jók a háttérvokálok, és bár "lájtos", jó a hangulata az egésznek.
Végre jön egy üvöltözős is: az Out Of Control. Ennek megfelelően rebellis hangvételű. Az ének el van torzítva a refréneknél, meg visszhang, nagyon "profi". :)
A Django-ban az a gitárdallam nagyon állat, és Tim is előszedi a "sunyi" éneklési stílusát, nagyon fílinges.
Következő az Arrested In Shanghai, amit a legtöbben szidtak, de nekem tetszik, és ettől is csak változatosabb lesz az album. Meg aztán mégis csak Tim sanghai-i letartóztatásáról szól, szóval nem nyáladzás vagy ilyesmi.
A Travis Bickle egy alvilági szám. Hangulatában olyasmi mint a Django.
Utána jön a Memphis. Ebben is van billentyű mint még egy jó pár másikban. Nem rossz, talán kicsit "langyos", vagy nem tudom milyen :)
A Spirit Of '87 a legütősebb szám az albumról, az első 4-5 másodperc után megtetszett. Jó szöveg, jó zene, igazi beindulós szám.
Elérkeztünk a mélyponthoz: a Ghost Band és a Tropical London. Na persze nem arról van szó hogy meg se lehet hallgatni ezeket, de nem érik el az átlag színvonalát.
A Roadblock lendületes, jó kis pank szám.
A Born Frustrated egy dallamos szám (bár minden zenének van dallama, ebből kifolyólag minden zene dallamos :) leegyszerűsítve talán a kapitalizmusról meg az emberek beetetéséről. Legalábbis szerintem közel vagyok a megoldáshoz :)
A Back Up Against The Wall a Black Lung folytatása, ugyanolyan melankólikus, merhogy a szüleik jó munkásemberek :).
Az Ivory Coast a kedvencem. Nem is tudok róla mit írni, annyira jó. Azt nem nehéz kitalálni hogy témájában a Blackhawk Down és a Rwanda folytatása. Ja, és majdnem ugyanúgy ezdődik, mint a Roadblock :)
Aztán a Stand Your Ground. A hajléktalanokért, vagy valami ilyesmi. A dobtémája olyan mint egy reggae-számé felgyorsítva.
A sima album zárása az Otherside, ez is nagyon jó, lendületes.
De van itt még 2 bónusz: a Stranded, ezt kicsit hülyén éneklik, talán mert egyáltalán nincs benne rím, de a refrénje nagyon jó. A Killing Zone nekem kicsit az UK Subs-ot idézi. A változatosság kedvéért ez is kurva jó :).

Aki már hallotta, annak úgy is más lesz a véleménye, de aki még nem, annak ajánlom.