Punk Portál - 2024. április 26.





 

2003. X. 03. Marco Polo, Vörös Yuk - Bridge To Solace, Polemic


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. okt. 4. szombat - 20:10

Ma megint megkaptam, hogy mi a francért írok hardcore bulikról. Azért írok, mert más nem ír. Vagy akkor szóljatok, és többet nem írok. Ha meg valaki más is venné a fáradtságot, és elküldené nekem a 3 sorosnál hosszabb beszámolóját, akkor kiraknám. Ha meg hülyeséget írok, lehet szólni, a mailcímem a nevemre kattintva elérhető. (A szubjektív véleményem lehet kritizálni, de mint hiba, nem könyvelhető el szerintem.)

Szóval 7 körül értem le a Marco Polo-ba, így a Leave No Man Behind koncertjét lekéstem. A Fallen Into Ashes-t viszont pont elcsíptem. Jó sokan lejöttek a bulira, többen már nem is nagyon fértek volna be. A korábbi tapasztalatokból okulva az első sorban helyezkedtem el még időben, így legalább láttam a produkciót. Ha már hallani nem nagyon lehetett. Iszonyat szarul szólt az egész, az egyik gitárból például semmit nem hallottam. Pedig meg lehetne oldani, voltam már olyan koncerten a Marco Polo-ban, amikor minden szólt rendesen. Kezdem megszeretni a metalcore cuccokat, szóval most már a FIA sem volt túl idegen számomra. Tetszik, hogy Zoli nagyon beleéli magát az énekbe. A végén most is volt feldolgozás, sejtésem szerint Trial, Jakab Zoli is besegített. Próbáltam oldalra menekülni a pár beindult ember elől, itt még sikerült.

A két külföldi közül a hollandok kezdtek, Razor Crusade. Nem igazán tudok mit írni, eleinte nem tetszett, de aztán a végére már egész jó volt. Kb. ugyanez a Paint the Town Red-ről a véleményem. (Most majd megint megkapom a magamét...) Utóbbit már többen ismerték (jártak már Magyarországon többször), énekelték is a szövegeket. Az énekes nagyon beleélte magát, fel-alá rohangált a kis színpadon, berohant a közönségbe, kalimpált a kezével. Végülis nem voltak rosszak ezek a zenekarok, de semmi extra szerintem.

Az egész bulira a Bridge To Solace miatt mentem le, mivel az albumot már vagy százszor meghallgattam, elég nagy fan lettem. A fórumon már ijesztgettek, hogy élőben ez nem ilyen, és valóban, az előző koncert a Marco Polo-ban elég szarul szólt. Igaz akkor még nem nagyon ismertem a számokat. Totál be voltam izgulva a koncert előtt, az első sorban vártam, hogy elkezdődjön. Aztán már a hangolás alatt látszott, hogy jobb lesz, ha maradok az mp3-nál/CD-nél. Több probléma is közrejátszott, a legnagyobb valószínűleg az volt, hogy már a turné elején haza kellett jönnie az egyik gitárosnak vakbél problémák miatt. Ja, merthogy turnén volt a zenekar a németekkel az utóbbi hetekben. Így egy gitárral nagyon gyengén szólt az egész, ráadásul csomó mindent sokkal szarabbul sikerült eljátszani, mint a lemezen. Zoli hangját megint nem lehetett hallani, a Will You Rewrite History With Me? elejét totál hamisan sikerült előadni. Azért így sem volt rossz, páran már tudták a szövegeket is, szerintem még 1-2 hónap, és az egész tömeg üvölteni fogja a zenekarral. Remélhetőleg egy normális helyen (pl. a Kultiban lesz a következő koncert) két gitárossal nagyon ütni fog ez a zenekar. Ja, a legkellemetlenebb élményt a végére hagytam. A Paper Bags And Plastic Cups alatt egy "játékra" invitálta a közönséget a zenekar. A szám 3 részből áll. Az elején mosholni kellett, utána circle pit, majd a végén a metál résznél ördögszarvakkal csápolni. Már sejtettem, hogy ez veszélyes lesz, de nem volt hova menekülni. Beállt kb. 4-5 ember mosholni, engem meg úgy orrbabasztak, hogy még most is fáj. Nem szerencsés egy ilyen kis helyen ilyen dolgokat szervezni, mivel egyszerűen nincs hova menekülni azon szerencsétlenek számára, akik túl nyamvadtak ahhoz, hogy tűrjék, hogy kb. 5 nagyobb fickó teljes erőből és lendületből üsse őket. Vagy álltam volna az utolsó sorba? Akkor még csak nem is látom a zenekart. Ráadásként jött még egy szám, amit külföldi zenekar tagjaival adtak elő, voltak vagy 10-en a pici színpadon. Nagyon hangulatos volt, de én az orrommal voltam elfoglalva. :)

Indulás át Vörös Yukba, hogy a hardcore/metál után lazítsunk egy kicsit.

A YUP és a Meskalin produkcióját lekéstük. Utóbbi állítólag elég jót alakított, 5 fúvóssal léptek fel. Nagyon sokan voltak lenn, ráadásul viszonylag sok lány is.

A Malacka és a Tahó koncertjére pont odaértem. Az utóbbi időben jópárszor láttam őket, szóval nem is nagyon figyeltem a koncertre, inkább körbejártam, és megkerestem az összes ismerőst. Többen jöttek át Marco Polo-ból is. Szóval Malacka: videoklippet forgattak az új lemezhez, ezért extra felszerelést öltöttek magukra, ez egy pár útépítő sisakból, meg egy közlekedési táblából állt. Szépen megtelt a terem, szóval jól fog kinézni a felvétel szerintem. A lovasra mutogattunk, a nyeremény egy plüssbábu volt ezúttal, amit -Peti- nyert meg, később egy lány kezében láttam. (Nem, nem Petit.:) Az új szám is elhangzott, nem tetszik annyira. Talán azért, mert túlságosan is ska lett, nem eléggé malackás. A kb. harmadik ráadás után eljátszották a Polemic feldolgozást is, ami az új lemezen is szerepelni fog a zenekar engedélyével.

A Polemic merch standon a viszonylag alacsony póló árak tűntek fel, 1500 forintért lehetett egyet beszerezni. Igazából én az árus gyerek Babylon Circus feliratú T-shirtjére vágytam volna, de nem mertem megkérdezni, azt mennyiért adja.

Aztán Polemic. A jobb hangfalnál helyezkedtünk el, és végigtáncoltuk az egészet, tánctudásunk teljes repertoárját előadva (képzelhetitek...:). Szóval jó volt, mint mindig. A számok nagyját ismertem, énekeltem is (jól töröm a szlovák nyelvet...). Nagyon meleg volt, teljesen szétizzadtam magam. Megfigyelhettük, hogy manapság már digi fényképezőgéppel is lehet csajozni. Új technika, ajánlom mindenkinek.:) A végefelé a bal oldalt is kipróbáltuk, ott legalább pár fokkal kellemesebb volt az időjárás. A ráadások után következett az Ahoy, majd vége. Igazából nem nagyon van mit írni erről a koncertről, a Polemicet gondolom mindenki ismeri. Reggae, ska, egy rakás tag, szupi hangulat.

Egy hazafuvarért cserébe egy szupi oldschool Bad Religion pólót kaptam ajándékba, az est további részében abban virítottam, nagyon büszke vagyok rá. Lassan fogytak a népek, és hajnal 3 környékén egy kisebb üvegezős party is összejött megint, ezt nem részletezem. 5-re már haza is értem egy újabb élménnyel gazdagabban.