Punk Portál - 2024. április 24.





 

2003. VII. 10. - Gárdony - LB27 Reggae Camp


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. aug. 7. csütörtök - 12:39

Most megpróbálom visszaadni a múlt heti Ladánybene tábor hangulatát. Elég nehéz lesz így "papíron". Állítólag ez már kb. a 16. ilyen tábor. Én tavaly voltam először, a ska napra utaztunk le. Idén is volt ska nap, de másik két napon is volt érdekes program, ezért úgy döntöttünk, hogy az egész fesztivált végigbulizzuk.

A tóA helyszín idén (és valószínűleg jövőre is) a gárdonyi Sport Beach volt (lesz). Maga a hely szerintem ideális, nincs is jobb annál, amikor a tóban (Velencei) ülve sörrel a kézben hallgatod a reggae muzsikát. Az viszont elég gáz, hogy a fesztiváljegyben nincs benne sem a strandbelépő, sem a sátorozási lehetőség. Ez elég nagy összeg pluszban (kb. ugyanannyi, mint a jegy), ezért sokan a vadkempingezést választották, amiből később voltak kisebb problémák is. Én protekciósként rendezői sátorban aludhattam. :)

Megpróbálom napokra lebontva elmesélni, mi történt, de lehet, hogy nem fog sikerülni, kicsit összefolyik az egész.

TigrisElső nap kisebb eltévedés után megérkeztünk a helyszínre, sátrat vertünk, felmértük a terepet, aztán nekiálltam sörözni, fürdeni. Innentől kb. ez volt a program végig. :) A koncertek egy nagy sátorban folytak, a színpad mellett helyezték el a DJ pultot (vagy mi ez), és egy nagy vásznat, ahol éjszaka kivetítették a koncerteket. Szinte 0-24h-ig szóltak a reggae zenék, mindig kevert valaki. A legjobb persze Lipi volt, ha ő állt a lemezjátszók mögé, igazi elsővonalas ska slágerekre pancsolhattunk a tóban.Re-G A fesztivál első fellépője a Tigris volt, a zenekar ötlete 2 évvel ezelőtt jött az LB27 táborban tudtommal. Azóta elég szép hírnevet szereztek maguknak, szerintem ők ma a legjobb magyar reggae zenekar. Talán azért, mert a többit alig ismerem, és mert a punkból jöttek. A közönség az egész fesztivál alatt elég kevéske volt. Napközben volt sok strandoló, de amúgy a koncerteken nem nagyon telt meg a sátor. A Tigris alatt páran üldögéltek a padokon, mi meg kb. 10-en táncikáltunk. A koncert egyébként nekem szokás szerint nagyon tetszett, de mindig jobb a hangulat, ha sokan tombolnak. DUB4UAztán jött a Re-G, akiknek a zenéje a múltkor nagyon idegesített, szóval most kihagytam az egészet. A DUB 4U a Ladánybene sideprojectje, a névnek megfelelően dub-ot nyomnak. Nekem eléggé tetszett, jól belassultunk rá. :) Az estét az X-Beat soundsystem zárta, nem rémlik semmi róluk. A szomszéd játszótéren viszont sokat baromkodtunk, jó volt nagyon a hangulat.

Reggel korán kellett kelni, mivel kb. 8-tól elviselhetetlen volt a hőség a sátorban. Izzadás ellen a legjobb megoldás a tó! Pancsi, fetrengés, közértezés, kajálás. Kb. ezekkel telt a délelőtt, délutánra a rum-kóla konstrukciót terveztem, de csak sütőrumot tudtunk venni, ez így meg elég szar volt. Viszont a Fanta vadmálna + málnás Apenta + sütőrum már sokkal finomabb. :) Az este fellépett a Zagastic, az Afro Magic, a Reggaester. Belőlük semmit nem láttam. Úgy tűnik továbbra sem vagyok egy reggae fanatikus. Viszont az est főzenekara, a guyane-i Energy Crew megmozgatott engem is. Lehet, hogy csak az alkohol tette, de nagyon élveztem a koncertet. Reggae volt ez is, de lehetett benne még valami extra, amitől ennyire bejött. Este a Captain Morgan soundsystem nyomta a muzsikát.

TizenhétA harmadik nap reggelén végre kialudhattam magam, mivel az éjjel esett az eső, és még délelőtt is elég borús volt az idő. Így nem rohadtunk meg a sátorban, lehetett pihenni sokáig. Ráadásul a zene sem üvöltött. Nagyon fura volt reggelente, hogy semmi nem szól. De aztán benyomtak mindig valamit. Ez a nap volt a ska-nap, szóval végre érkezett pár ismerős arc, de sokkal kevesebben, mint reméltem. Schleki volt a konferanszié, vagy hogy kell írni, és ezen a napon volt Cut akció is. Ez valami új pia, sör+kóla+vodka. KóklerAz íze nem valami, viszont jól be lehet tőle rúgni. Mondjuk nemtom, minek ezt így árulni, magamnak is össze tudom mixelni. Mindegy, ittunk ilyet is, de az este sztárja a barack+barack mixtúra volt, meg is adta az alaphangulatot. Csizmáskandúr helyett a Tizenhét kezdett, elég kevés ember előtt nyomták el a slágereket, szerintem próbáltak a tábor stílusához illeszkedni, sok reggae számot is játszottak. Azért a nagy slágerek, mint pl. a Rude Boy sem maradhattak ki. Fürdőgatyeszban, mezítláb táncoltam rá. A Kóklerre már fel akartam öltözni, de kevés volt az idő, és a két zenekar között még kellett egyet fürödnöm, szóval az öltözék maradt, a hangulat fokozódott. Mostanában elég gyakran látom őket, mégsem unalmas. Többen lettünk, táncoltunk, énekeltük a szövegeket, mindenki jól érezte magát. (Gondolom.) A szlovák Karavana-ra kíváncsi voltam, mert még nem is hallottam róluk. LB SKAAsszem nem nagyon ismertem meg őket most sem... Nem nagyon tetszett, meg már elég részeg is voltam, így alig emlékszem valamire belőle. Majd legközelebb. A Ladánybene erre a napra is készült sideprojecttel, régi ska számokat játszottak LB Ska néven. Merthogy annakidején ők is ska-val kezdtek. Csak egyet ismertem, de a többi is jó volt, főleg a Kell egy ház ska verziója. A Pannonia All Stars megint a program végére került, így most sem álltam már a helyzet magaslatán, de azért jobban tudtam figyelni, mint a ska táborban (legalább nem a sátorban fetrengtem :). PASA fúvósok Monostorapátiban nyomták a Meskalinnal, és csak koncert közben érkeztek meg, addig azokat a számokat játszotta a zenekar, amikbe nem kellenek. Aztán megérkeztek, és folytatódott a buli. Jó volt. (Kb. ennyire emlékszem :) Az estét két soundsystem zárta, a Rubbadum, és a Love Alliance. Nekem tetszett. Főleg az MC-k miatt (remélem, így hívják őket), akik végig dumáltak, rappeltek a zenékre. Ehhez azért elég nagy tehetség kell szerintem.

Utolsó napra is maradt néhány érdekesebb zenekar. A délelőtt szokás szerint dögléssel, fürdéssel telt. Délután kezdett a Homoskapiens. HomoskapiensHát, nem tudom. Régen nagyon oda voltam értük, de az újabb számok nem igazán tetszenek. Kicsit unalmassá vált. Eddig azt hittem, hogy nem baj, hogy nincs énekes, de talán az dobna valamit a zenén. Most mondták a koncerten, hogy nem lesz. A régi demós számok viszont most is tetszettek. Utánuk játszott a Polemic, akiket most már sokadszor látok, és egyre jobban tetszik, most már a legtöbb számot ismertem is, és nem voltam vele egyedül, a szövegeket is énekelték páran, kíváncsi lennék, mennyit értettek belőle. :) Hoztak egyébként pólókat is, az árakat nem figyeltem. Polemic után a Ladánybene 27 lépett a színpadra. Ezen a koncerten voltak a legtöbben, a környéken nyaralók közül is sokan jöttek.Polemic Kb. két számot vártam meg, aztán otthagytam a koncertet. Nekem ez a reggae túl poppos. Ennek ellenére nagyon tisztelem, amit csinálnak (sideprojectek, táborok). Az este főzenekara, a Jah Contwol a Guadeloupe szigetekről érkezett, ez valahol Jamaika mellett van. Annyit tudtam meg róluk, hogy a billentyűs egy magyar lány, és hogy a zenekar igazi rastákból áll. A rasta az nem egy hajviselet (információm szerint ezt dreadlock-nak hívják igazából, dugig volt vele a tábor, a tó vizétől a végére már az én hajam is kezdett beállni :), hanem egy vallás (rastafarianizmus). Most részletekre nem térnék ki, leginkább azért, mert nekem sincs sok fogalmam ezekről. Szóval ők vallásos zenét nyomtak, szerintem ez kb. olyan, mint a krisnásoknál, elég elvont volt, nekem nem tetszett. Az estét a Rasztaműhely soundsystem zárta.

Reggel ébredés, egy utolsó fürdés, pihi, aztán pakolás, és irány haza. Jó kis tábor volt ez, végig jól éreztem magam, de a ska tábor sokkal jobban tetszett. A magyarázat nagyon egyszerű. Utóbbiban mindenki ott volt, aki számít, szinte csak ismerősök, itt ez hiányzott. Ellenben a víz+sör+zene konstrukció nagyon tetszett. Megyünk jövőre is!

Ui: Huu, kihagytam, hogy volt habparty is! A vízifoci pályán nyomultunk, a kiskölykök csúszás közben állandóan felrúgtak. Aztán tök habosan rohangáltunk a tábor területén, és ijesztgettük az embereket. :)

További fotók Keksznél:
1. nap    3. nap    4. nap