Punk Portál - 2024. március 29.





 

2003. VII. 2. - Kultiplex - Hatebreed, Throwdown, Penalty Kick


Írta: Dan + xViktorx
Feltöltötte: pornstar
Ekkor: 2003. júl. 8. kedd - 22:35

Dan:

Nagyon kemény partyn voltam tegnap, a zenekarokhoz közöm nem volt, szóval megint kiderül tárgyi tudásbeli hiányosságom. Azért leírom, én hogy éreztem magam, hátha érdekel valakit.

7-re volt írva a kezdés, így sejtésem szerint 9-ig semmi nem lett volna. 8 tájt érkeztem, már jó sokan gyülekeztek a Kulti előtt. A kiragasztott papír szerint fél9-kor csapott a húrok közé az első zenekar, a kezdéseket pontosan betartották. A közönség eléggé különbözött a szokásostól, nagyon sok volt az ismeretlen ember. Kicsit olyan érzés volt, mint az Agnostic Front koncerten, találkoztam pár durván kinéző vadállat emberrel. Amúgy semmi különös, voltak külföldiek is, szerintem nem volt veszteséges a buli, mert jópáran összegyűltünk.

Penalty KickA Penalty Kick nevű magyar formációnak tudomásom szerint ez volt az első koncertje, ex-Dawncore tagokat tartalmaz, ha jól értesültem. Az látszott, hogy nem tegnap kezdtek zenélni, nagyon profin játszották az est stílusához illő metalcore-t. Szinte mindenki elismerően nyilatkozott róluk, nekem is tetszett, habár egyáltalán nem az én stílusom ez az egész. Azért jó néha egy kis zúzást hallgatni, ilyenkor kemény csávónak érzem magam. :) Eleinte álltak az emberek, de aztán néhányan nagyon szép karate mutatványokat produkáltak, szörfölni is próbált egy-két lelkes rajongó. A buli második felében feldolgozásokat játszottak, de persze egyet sem ismertem. :) Szóval dicséret, majd megnézzük legközelebb is.

Kis szünet után, amit a kertben töltöttem, kezdett is az amerikai Throwdown. A stílus nagyon hasonló, csak amerikai kivitelben. Kicsit több pózolás, nagyobb beindulás a nézőtéren. Páran végigüvöltötték a számokat az énekessel, sokat a mikrofonba. Ez a koncert tetszett a legjobban az este folyamán, de nagyon rövid volt. Kb. 25 percet kaptak összesen, ezalatt azért páran szépen kitombolták magukat, én csak a szélről figyeltem az eseményeket. Már a koncerten is éreztem, hogy a pár soros szövegekben nem tudnak túl sok mindent elmondani, most bele is olvastam párba. Hát, nem túl nagy szám szerintem. Inkább a zenére összpontosítottak. Amire emlékszem, az a Family című szám, és a Unity, ami ebből az egy szóból állt.

A merch. standon elég sok termékkel szolgáltak, 3500-ért volt egy rakás Hatebreed póló, 6000 felett egyéb cuccokat (pl. kapucnis) is lehetett venni. Azért kíváncsi lennék, hányat sikerült eladni.

HatebreedVégül az est igazi sztárjai, a Hatebreed. Én eddig csak a nevüket ismertem, szóval kíváncsian vártam a bulit, Poison The Well méretű zúzásra számítottam. Sajnos elég nagyot kellett csalódnom. Nagyon sokat húzták az időt, volt egy roadjuk, aki beállította a gitárokat, aztán meg csak vártunk, vártunk. Ezt a sztárok így szokták? Aztán jöttek a srácok, pacsiztak a közönséggel, amit azért elég furának találtam egy hardcore bulin. Zeneileg nagyon unalmas és primitív volt számomra az egész. Amíg az előző két zenekar számaira bólogattam, ez egyáltalán nem fogott meg. Voltak a lassú zúzós számok, meg a gyors tutta-tutta. De semmi érdekes. A közönség is sokkal kevésbé tombolt, mint PTW-en. Azért karatéztak jópáran, de gyorsan elfáradtak az emberek, meg volt néhány durván nagy csávó, akiktől félni kellett. Néhányukon látszott, hogy csak azért jöttek, hogy kicsit mozogjanak, szörföljenek, meg keménykedjenek. Ezen kívül mindkét amerikai banda rendelt circle pit-et, amit össze is hozott a közönség, egész jól sikerült, csak gyorsan kiesett a legtöbb ember. Hatebreed alatt kellett még fel-le ugrálni is, amit ugyancsak elég viccesnek találtam. Erről jut eszembe, néhány szám már nu-metálosnak tűnt a rap-szerű énekkel, nem igazán tetszett. Nem sokat dumáltak, azt azért megköszönte az énekes, hogy eljöttünk, befizettük a drága belépőt (én nem). Mondjuk jöhettek volna olcsóbban is, és akkor nem kellett volna ennyit fizetni. :) Októberben jelenik meg az új albumuk, arról is nyomtak jópár számot, nekem ugyanolyannak tűnt mind, mint a régiek. Arról is szó esett, hogy töltse le mindenki netről, és írja ki magának. Nekik gondolom úgyis mindegy. Volt még szó unityról is. Szóval pozitív volt a hozzáállás, csak a zenét untam nagyon. Kimentem szódázni egyet, aztán a végére visszanéztem. Nagyon sokat játszottak, utána megint lehetett pacsizni a tagokkal. Autogram osztás talán nem volt. :)

Korán, éjfél körül vége volt az egésznek, szóval húztam haza.

xViktorx:

Egy kisebbfajta eltévedés és bolyongás után végre sikerült megtalálni a Kultipexet. 7-re érkeztünk, mivel a kezdés is ennyire volt kiírva, - naivak voltunk. :) Bemenet már a merch. cuccok kivoltak pakolva, minden ami kell, sajnos elég drágán, de ez sem akadályozott meg senkit, aki akart venni, én sem tudtam ellenállni egy kapucnis Hatebreed pulcsinak. :)

Kimentünk a kerthelyiségbe, ahol már voltak páran. Ültünk vagy másfél órát, mire látjuk, hogy megy be a nép, kezdődik a Penalty Kick. Ez a banda jobb bemutatkozási lehetőséget keresve se talált volna, tökéletesen illetek a két másik zenekar elé. Ebben a bandában ex- Dawncore, Sedative Bang, Reaction for All tagok voltak. A zene kemény metalcore, ilyen egyszerű de igazi in your face, az énekesnek nagyon jól passzolt a a hangja a zenéhez! Itt már páran el is kezdték a zúzást. Elhangzott egy ősrégi Agnostic Front szám és az utolsó dal a Dawncore - Age 12 számának a feldolgozása volt, ezt már rengetegen énekelték a mikrofonba. Szerintem nem semmi első koncertet tudhat maga mögött a Penalty Kick.

ThrowdownGyors átszerelés és már színpadon is volt a Throwdown a californiai metalcore banda. Már az elején nagy túrás kezdődött, nem volt sok pofázás, nyomták ezerrel. A Raise your fist alatt a circle pit is beindult. A Unite egyszerű szövegét meg már egy csomóan üvöltötték velük, itt rendesen aprított mindenki. Előadtak egy új szerzeményt is. Nem sokat játszottak, ennyi éppen elég is volt hogy valaki eldöntse, tetszik-e neki, vagy sem. Megint egy rövidebb átszerelés következett. Gyorsan kimentünk inni, a pultos csaj le is húzott egy 50-essel, pedig így is marha drága minden. :) Mire visszamentünk, már hangolnak. Megérkeztek a tagok, utoljára Jamey Jasta, az énekes.

A Hatebreed jött és mindenkit tökön, de minimum fejbe rúgott. Egyből egy gyors számmal kezdtek, a Proven-nel. Rögtön marha nagy nyomulás lett és vagy 10 ember egyből a földön volt. :) Jöttek sorban a jobbnál jobb számok. A Call for blood, Empty promises… Egy számukat a Slayer - Rainning blood elejével kezdték. A közönség nagyon élvezte. Személy szerint azt hittem, hogy marha nagy karatézás lesz. Egy kicsit csalódtam, sokan csak páros lábbal ugráltak, de azért aki mosholni akart, az meg is tette :), én is kaptam olyan szájbarúgást meg fejütést, hogy azt hittem ottmaradok. A circle pit is néha beindult, de nem tartott sokáig. Egy srácot meg ájultan vittek ki, de később ahogy láttam jobban lett. A szörfözés is ment ezerrel. Sokszor viszont uncsi volt ugyanazokat a nagydarab embereket tartani, na mindegy. Nagyon nagy meleg volt a koncertteremben, szóval respect annak, aki megállás nélkül végigzúzta. A Hatebreed nagyon pontosan és marha sokat játszott, talán több mint másfél órát, 30 számot biztos elnyomtak, ami a végére talán egy kicsit sok is volt, sokaknak unalmas lett a végére az egybefolyó számok halmaza, de azért a legtöbben ennek csak örültek. :) Nem biztos, de asszem egy Sick Of It All feldolgozást is elnyomtak. A végén még eljátszották a klippes számukat, amit a koncert előtti héten leadott a viva+ -os megawatt (csodálkoztam is rendesen, hogy ilyet beraknak a műsorba). Nagyon fasza koncert volt, ritka az ilyen, elég sokan is voltunk.

A koncert után kellet vagy 10 perc, hogy magunkhoz térjünk, utána irány a Zöld Pardon, majd vissza a Kultiplexbe és csövezés hajnalig, az első buszig. A metróval vissza, buszra fel és irány haza, Esztergomba.

További fotók: