Punk Portál - 2024. április 25.





 

2003.06.02. Trafó - Leftöver Crack, Antimaniax, The Deadbeats, Semmi Komoly


Írta: Pornstar & Dan
Feltöltötte: pornstar
Ekkor: 2003. jún. 5. csütörtök - 08:51

Pornstar:

Közel 1 éve járt Magyararoszágon a Leftöver Crack a SK8 or die feszivál keretében, akkor is megnéztem (végigtomboltam) a koncertjüket a NemArtban, idén sem volt ez másképp, léven egyik kedvenc zenekarom. Hét órakor érkeztem a Trafó elé, ahol nagyon kevesen voltak. A kezdés időpontja felől nem voltam biztos, hét órát halottam és féltem, hogy lemaradok bármiről is. Pár perces vidéki séta után sikerült az Antimaniax buszát megfelelő irányba terelni, épp akkor érkeztek meg a srácok. Hosszas várakozás után bementem, ekkorra már szép kis tömeg kezdett gyülekezni a Trafóban és előtte is. Örültem neki, hogy annak ellenére, hogy hétfő van és vidéken vagyunk mégis sokan jöttek el, a többség persze kocsival.

Semmi komolyKilenc óra környékén kezdett a Semmi Komoly. A Hátsó Szándék helyett játszottak, akik megint nem léptek fel (a fél bandát azért láttam lent). 20 percet kaptak, ami nem túl sokra elég. Mező poénosan megjegyezte, hogy a '99-óta tartó munkásságukat elő tudnák adni ennyi idő alatt. Ha jól emléxem, hét számot nyomtak el, a Mai fiatalok demóról két ősrégi számot a Jóllakott demokratákat és még egy másikat. Volt pár lemezen még ki nem jött szám, amit koncerteken játszottak már sokszor, de valahogy olyan pechem van velük, hogy vagy mindíg lemaradok róluk, vagy a hangolás miatt nem hallok semmit a szövegekből. Jelen esetben is az utóbbi probléma állt fennt, az ismert szövegeket sem értettem tisztán. Nem szóltak valami fényesen, de ennyi sikerült tőlük. Játszottak új számot is For fans ami címéből adódóan angol nyelvű szám - ez is tetszett. /Szerintem For Friends a címe - Dan/

Következett a budapesti Deadbeats. A zenekar ska/punk-ja valahogy nem ennek a célközönségnek van kitalálva. Páran meg is jegyezték, hogy "Ezek hogy kerülnek ide?" Szinte üres volt a lenti helyiség, csak a lent iszogató/vásárló emberek voltak. Hiába hozták el a szaxofonos srácot is és szóltak nagyon jól, ez mitsem változtatott a tényeken. Legutóbbi két alkalommal fúvós nélkül láttam őket, így sokkal jobb a zene. Az új lemezről játszották a számokat, a régi "közönségkedvenc" Barátok Közt ismételten elmaradt. A kedvencemet, a Hopeless-t szerencsére játszották, mint ahogy a Look the other way-t és még jónéhány dalt. Oxy a "nagy tömegre" való tekintettel belekezdett volna a No peace c. szám felvezetőjeként a háború ellenes propagandába, de inkább be is fejezte hirtelen. Befejezésképp szokásosan a PRE-conception számmal zárták a műsort. Ráadásként a Beatles szám következett amit Burger fekete cowboy kalapban adott elő csodálatos rekedt hangján.

Nagyon meleg volt lent, ezér kimentem kicsit levegőzni. A kerthelyiségbe akartam leülni, kevés hely volt. Észrevettem egy szabad padot, eztután jött a csodálkozás. Stza-ból a a Leftöver énekeséből hihetelenül büdös áradt. Nem véletlenül üldögélt egyedül és volt hely körülötte :) Végignéztem a merchandise standot, volt többféle poló, lemezek, felvarrók. minden ami elképzelhető - piszkosul olcsón. A cd 2300 forint volt, nevetséges.

AntimaniaxA következő fellépő az Antimaniax volt. Többnyire csak hallomásból ismertem őket, meg olvastam róluk pár cikket, lemezkritikát. A zenekar minden várakozásomat felülmúlta, egyszerűen zseniálisak voltak, rendkívül megfogott a zenéjük. Valahol az est főbandájához hasonlították őket, de ez közel sem volt helytálló. Az első percekben még leginkább az Anti-Flaghez hasonlítottam volna a zenéjüket, talán a dinamizmusuk miatt, de hamarosan lemondtam erről. Középtempós-gyors punkzene, amely helyenként ska-ba vagy hardcore-ba megy át, és rendkívül sokszínű. Az énekes az egész koncertet végigugrálta hol a színpadon, hol a közönség közt, valamikor a dobszerkó tetején vagy akár a plafonon fokozta a hangulatot, és biztatta a közönséget, miközben persze ordította a szövegeket. A basszer kicsit mintha fiatalabb srác lett volna, olyan kölyökképű. A gitárost minden szám után megköszönte magyarul a tapsot, sikerült megtaníttatni vele beszámolásnál a magyar számokat is. Vegan poló volt rajta, a lábán meg asszem x-et láttam. Hatalmas beindulás volt a zenéjükre, sokszor el is csúszkáltunk circle-pit alatt a padlón. Volt nagyon sok budy surf-ölő arc, skanking, meg minden, ami kell. Ekkorra már nagyon sokan voltak a koncerteremben, egészen megtelt az alsó rész. Természetesen ők is mondtak pár mondatot a háború ellen, szidták Bush-t és Tony Blair-t, az egyik számban fuck, fuck, fuck üvöltős rész után a kövekező refrén hangzott el: "...message to you Bush". A koncert befejezésképpen a gitáros megkérte a közönséget, hogy az egyik kemény gitártok segítségével surf-öltessék meg az énekest. Hatalmas látvány volt, röhögött mindenki, ekkora baromságot ritkán lát az ember :)
Nagyon jó koncert volt, remélem, hamarosan újra látjuk itthon az Osztrákokat.

Néhány perces átszerelés után színpadra lépett este főzenekara a Leftöver Crack. A közönség nagyrésze még vissza sem tért a pihenésből, amikor elindult az "intro", a Homeo Apathy c. szám eleje és kezdetét vette a várva-várt koncert. A háttérben amerikai zászló volt persze fejjel lefelé megfordítva, a crack szóból pedig az A bekarikázva. Anarchia! A bandának új gitárosa van, egy szőke rasta hajú viszonylag nagydarab gitáros. /Ő az F-minus gitárosa - Dan/ Az antimaniaxos dobos srác dobolt, hogy miért azt igazán nem értettem.Leftöver Crack Stza és Ezra és Alec már ismerős volt a korábbi pesti koncertről. Hatalmas beindulás vette kezdetét, tele volt a koncertterem, legalábbis elölről nagyon úgy tűnt. Nagyon teccik a Trafóban, hogy a zenekar és a közönség kapcsolata olyan nyílt, igazi klub. Egymás után következtek a jobbnál jobb számok a Chocking Victimes időszakból is. Második szám a Crack City volt, majd a Fucked Reality, Nazi White Trash, Fuck America, War Story, Gay Rude Boys, The Good, The Bad And The Leftöver Crack, 500 Channels (egyik kedvenc számom), Stop The Insanity, Born To Die a teljesség igénye nélkül. Sajnáltam nagyon, hogy az énekesük nem gitározott, mint tette ezt korábban, de megint elég jól érezte magát. A hangzásra nem lehetett panasz, nagyon jól szólt minden. Sokszor a közönség énekelt/ordította a szövegeket, eszméletlen hangulat volt. A zenekar is szidott minden kapitalistát, nácit, rendőrt - akiket meg kell ölni -, és az elnököket. Néhányszor már úgy tűnt, hogy többen voltak a színpadon mint lent. Stage-diving, skanking mozgás, ész nélkül - ahogy kell. A végére már kifáradt mindenki, a banda és a közönség is kellően. Még visszatértek pár számmal, elnyomták még a Crack Rock Steady-t és pár számot. Nagyon jól éreztem magam, hirtelen eltelt az a kb. másfél óra, amennyit játszottak. Most láttam őket másodszorra, jövőre is útba ejthetnék hazánkat. Valaki megjegyezte, hogy ez volt a punk PTW, hát ezzel tejesen egyetértek.

Dan:

Azt hiszem, újabb buli került fel a toplistára, és eléggé előkelő helyre. Nem fogok sokat írni róla, mert aki kihagyta, egy szar beszámolóból úgyse kapja vissza az élményt.

Gépjárművel érkeztünk, köszöntünk a sok ismerősnek, majd nem tudom, mit csináltunk, leginkább semmit.

Kezdett a Semmi komoly, külföldi koncertek után végre itthon is felléptek több hónapos kihagyás után. Főleg új számokat játszottak, a We're free vonalán továbbhaladva ők is a hardcoreosabb témák felé fordultak, persze ez egyáltalán nem baj, sőt. Azért néhány régi slágert is elnyomtak. Kevés idejük volt, de egész jó bulit csináltak.

DeadbeatsA Deadbeats-re szinte senki nem volt kíváncsi sajnos. Pedig szerintem egyre jobbak. Lehet, hogy egyeseket zavar, hogy minden nagyobb zenekar elé beszervezik magukat? Végülis ha meg tudják oldani, miért ne? Nagyjából azt játszották, amit mostanában szoktak. Az új számok nekem eléggé tetszenek, de lehet, hogy csak azért, mert már nagyon sokszor hallottam őket. A No Peace, meg a koncert végi szokásos ragga szám a kedvenceim.

AntimaniaxAz Antimaniax egyszer már játszott Budapesten, a Green Pop fesztiválon, a Tabánban. Ott kb. 20 lelkes punkrocker nézte meg őket. Most elég sokan összegyűltek a színpad előtt. Az első számban csak én tomboltam magamban, de aztán beindult mindenki, kurva nagy zúzás volt, nagyon király hangulat, circle pit, singalong (sokan tudták a szövegeket), bodysurf, mosoly az arcokon. Persze a fellépőkén is. Nekem a demós számok tetszettek a legjobban, azt már ezerszer hallottam, az első album nótái kevésbé voltak ismerősek. Most kijött az új lemez, amit kedvezményes 2000 Ft-os áron vásároltam meg. Nyomtak egy kevés politikát is, szidtak mindenkit, akit ilyenkor kell, énekeltek a G8 elleni tüntetésekről, de a legviccesebb a Ska Sucks-ból lopott "Message to you Bush, fuck you Bush!" volt. Elég sokat játszottak, a végén vissza is hívtuk őket. Nagyon lelkes volt a közönség és a zenekar is, a koncert után az énekes megdicsért, mert szépen táncoltam. (Erre nagyon büszke vagyok.:) Hú, azt kihagytam, hogy az énekes végigszörfözött a tömegen egy gitártokon, mondván most mi vagyunk a Balaton.

Leftöver CrackAztán a totális katarzis és tombolás. Eddig is tudtam, de most is megbizonyosodhattam róla, hogy egy koncert hangulata nagyon nagyban függ a helytől. A tavalyi nemartos Leftöver Crack koncert nagyon jó volt, de meg sem közelítette az itteni igazi klubhangulatot. A zenekart az Antimaniax dobosa segítette ki, állítólag 2 nap alatt tanulta meg a számokat. Ezen kívül az F-minus egyik gitárosa is kísért. Szokás szerint a Homeo Apathy-val kezdtek. Ekkor még a közönség nagy része fent volt, és az énekes is épp elment valahova, de nem szarakodtak, elkezdték nélküle. Az első sorokat az f-minusos fickó énekelte. Aztán megérkezett mindenki, és elszabadult a pokol. :) Kibaszott jó volt! Mindenki üvöltötte a szövegeket, tombolt, emberek a levegőben a színpadon, mindenhol, a zenekar is nagyon élvezte, ezt biztosan állíthatom. Végig vigyor az arcokon, mindenki akkor énekelt a mikrofonokba, amikor akart, igazi punk koncert volt! Ki a faszt érdekelnek a nagyszínpados hülyeségek securityval és jópofáskodással (nem a NOFX-re gondolok), amikor igazi punk koncertek is vannak? Elnyomtak egy rakás slágert, persze voltak Chocking számok is, és egy F-minus feldolgozás. Tényleg nem érdemes írogatni róla, mert aki ezt kihagyta, annak mindegy is.

Totál átizzadva és kifáradva indultunk hazafele, az út is nagy élmény volt. Együtt éneklés a Sláger rádióval, szabálytalan közlekedés, kukaborogatás, napellenző letörése (kurva vicces volt:), és a többi.

Ezt a napot még szívesen átélném párszor.

További fotók: