Punk Portál - 2024. április 23.





 

2003. IV. 25. - Vörös Yuk - Metál


Írta: xBencex&robiT&Da
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. máj. 2. péntek - 10:46

xBencex:

Húúúúúúúúúúúúúú gyerekek!
Életem egyik legjobb koncertje volt tegnap!
Mesélek:
Suli után egész délután főztem a Crew-val, és persze pont akkor kellett hazaindulnom, amikor már majdnem odaért a zenekar. Mindegy. 8-ra kb. a klubnál voltam, és Zoli bemutatott pár arcnak a FMT-ból. Lassan szállingóztak az emberek, de végül egész szép számmal összegyűltünk. A fényképezőgép, amivel mindig szopktam fotózni, nem volt nálam. Apám elvitte vidékre. :-( No, de nem estem kétségbe, kölcsönkértem egyet!
Elkezdődött a Buried By Time. Csináltam pár fotót, aztán mennem kellett segíteni valamit az Embers-nek. BBT hozta a formáját, bár a közönséget nem sikerült megmozgatniuk és ha jól hallottam, nem játszottak új számokat. Blood Is Fire alatt nagyon jól szórakoztam. Igazán fasza bulit csináltak a srácok. Az új számok jóval durvábbak és jobban összerakottak, mint a régiek, de volt köztük olyan is, ami nekem nem tetszett. A demóról is játszottak 2-3 sikerszámot. Dark Day-re teljesen megőrültek a lányok és a Nesze Crew. Volt nagy sikoltozás!:-) Szuper volt.
Szünetben körbejártam egy zacskó földimogyoróval és mindenkinek nyomtam egyet a kezébe, aztán leültem dumálni és felfalni a maradékot a FMT dobosával. Kitárgyaltuk, hogy kinek milyen tetkója van, milyen számokat fognak játszani, hogy tetszettek az előző bandák és hogy a mellettünk űlő lány (alacsony, hosszúhajú, szúnyoghálóujjú póló) tiszta Avril Lavigne. :-)
Nagyon aranyos srác volt, a legszimpibb a bandából.
No de jött az EMBERS! Tavaly láttam őket Szombathelyen először, és beleszerettem az embersmetal-ba. Nem sajnáltam az energiát arra, hogy beszervezzem őket erre a bulira, és mennyire megérte!!!
A fényképezőgép még a koncert legelején lemerült. Először morcos voltam, de aztán rájöttem, hogy ezzel felszabadultam! Egyre jobban élveztem a koncertet. Az embers CD rajongói csak néztek tátott szájjal, azt hitték, annál nincs durvább. De van. ;-) Nem bírtam már tovább, beindultam és beindítottam a karate crew-t. :-) Kitomboltam a lelkemet. Csodálatos koncert volt! Ma is zsibbad a szám, annyit vigyorogtam. Olyan volt ez az este, mintha a szülinapi bulim lenne. Szinte minden barátom ott volt, alig volt valaki, akit nem ismertem. Egy pillanatig sem unatkoztam.
Devil Ate My Son-t, bevallom nem néztem meg. Persze hallgattam, de közben csocsóztunk Mezővel, Farki apuval és Jancsikával. DAMS is elég jó volt, nyomták a metalt ezerrel. Jó hangja volt az énekesnek nagyon.
És végül jött a FEAR MY THOUGHTS!
Most láttam őket harmadjára. Még a második Fluff fest-en beleszerettem ebbe a bandába. Kár, hogy a 23 nevű albumról csak 1 számot nyomtak. A karate crew kitett magáért, bár Neas kicsit túlzásba vitte. [Túl fiatal, nincs még tisztában az erejével :-) hehe] Klári mint őrült lovas vágtatott keresztül a közönségen és szorgosan piruettezett. Teljesen megőrültünk. A hangulat megrészegített, tisztára, mintha ittam volna. Ez a sxe titka. A zene és a haverok minden drognál és szarnál jobb!



Dan:

Ez most elég szar lesz, mert az egész tegnap este egybefolyik. Pedig tök józan voltam végig (nem úgy, mint egyesek. :)

A Burried By Time kezdett, szerintem már láttam őket, de egyáltalán nem emlékeztem rájuk. Meglepő módon metálkórt nyomtak, mint a többiek. Nem rossz ez a stílus, csak eléggé messze esik attól, amit hallgatni szoktam. Ami kevésbé tetszett, és mindegyik zenekar nyomta, azok a csipogós magashangon-mindenfélét-játszok gitáreffektek. Az énekes kicsit gyengébb volt, nem tudott annyira üvölteni, mint a további zenekaroknál.

Most bajban vagyok, lehet, hogy keverem a zenekarokat, annyira egyformák voltak nekem. Másodikként a Blood Is Fire lépett fel, talán ez a zenekar tetszett a legjobban, nekem úgy tűnt, hogy elég híresek lehetnek, tök sokan üvöltötték a szövegeket, és ahogy kérték, az első sorban csak lányok tomboltak (voltak elég sokan). :) Az énekes üvöltött, a baloldali gitáros énekelt, a jobboldali hörgött. Teljes munkamegosztás. A tömeg néha elég durván beindult. A dobos bejelentette, hogy kiszáll a zenekarból, küldtek neki egy számot.

Az Embers is legendás állítólag, most láttam először. Stílus ugyanaz, mint eddig, de ez már nagyon durva volt, nem nagyon bírtam elviselni, többször kimentem. Az egyik énekes a színpadról nyomta, a másik a tánctér elejére rakta a mikrofonállványt, és háttal állt a közönségnek.

A két külföldi fellépő a Fear My Thoughts és a Devil Ate My Son volt Németországból. Nyomták a metált ők is, kicsit meggyőzőbbek voltak, mint a magyarok, de nagy különbséget nem tudtam felfedezni. Duplázó, kemény riffek, üvöltés. Az egyik énekes néha felállt a korlátra, háttal a plafonnak támaszkodva ordított. Közönségben kisebb-nagyobb mozgás volt, néhányan mintha ismerték volna is a fellépőket. Mindenki megköszönte, hogy ennyien eljöttünk, tényleg elég sokan voltak. A FMT végét nem vártam meg, mert húzni kellett haza.

Így is 3,5 óra alvás után kelhettem. Amikor kijöttem, kurvára csöngött a fülem, nagyon hangos volt az egész buli. De legalább jól szólt, és robiTibor nagyon szép fényeket nyomott egész este. A Körtéren vagy 40 náci bonehead szállt fel a 6É-re Oi-Oi! üvöltések közepette érkezésemkor.

Hát, ennyit tudtam összehozni. Hétfőn olyanra megyek, ami talán jobban fog tetszeni.



robit:

A Buried By Time zenéje nem fog meg pedig már sokszor láttam őket.

Blood Is Fire: ez már jobban tetszett, talán mert könnyebben emészthető a zenéjük, és mert ismerem az egyik gitárost, és a basszerost. Ha a gitáros/énekes javítana angol kiejtésén, akkor lenne 100%-os a produkció.

Embers: már az átszerelésnél szemet szúrt nekem a Dissection póló. Hm, kurva régen hallgattam ilyen black metálokat (najó az első 2 Emperort néha előveszem egy-egy borongós vasárnap). Nem volt sok lassú rész, végig gyors dob volt, gitárosok reszeltek, mint állat. A gyors zene és a károgós ének így együtt nekem már black metál volt.

Devil Ate My Son: tetszett a zenéjük és az előadásmódjuk, de (akkor még) nagyon váram a FMT-ot. A dobos nagyon jó volt. Beszélgettem is vele buli után és nagyon jó arc. Jó beindulós zene volt, mozogtak rá is az emberek.

És jött a FMT:
Nem is tudom hol kezdjem. Talán ott, hogy mekkora hatással volt rám tavaly a Fear My Thoughts koncertje a Süsiben. Arra a bulira Newborn is meg volt hirdetve, de röviddel a buli előtt tudtuk meg Jogsi haverommal, hogy elmaradnak. Így egy kicsit elment a kedvünk a koncertlátogatástól, de mégis lenéztünk, és nem csalódtunk. Majd beszereztem az albumaikat is. Elsőként a 23 című mesterművet. Ez az album egy mérföldkő az életemben, nálam abszolút favorit. A zene többségében technikás, de vannak könnyebben befogadható részek is. Zenéről annyit tudnék mondani, hogy északi metál (gy.k. In Flames, AT THE GATES) riffek adják a sava-borsát az egésznek. A dalok felépítése tökéletes, nincs egy üresjárat se. Ja és a csellós, vonós részekről megfeledkeztem. Az egész albumnak van egy különleges atmoszférája, amit a következő szavakkal tudnék érzékeltetni: borús, félelmetes, reményteli, reményvesztett, sokkoló, fájdalmas, rémisztő, szép (az akusztikus, csellós részek gyönyörűek! uhh). Majd jött a Vitriol is, de az első album nálam ”csak” a 23 után szerepel a képzeletbeli ranglistán. Viszont a bonusz szám az a legnagyobb METAL (tradicionális és nem metal/hc) zenekarokkal vetekszik!!!

Na szóval vártam már, hogy mikor jönnek megint. Mikor megtudtam, hogy lesznek nagyon, megőrültem (ez nem hiba!). Mikor azt is megtudtam, hogy szervezők a VY-ba hozzák el a bulit, még jobban meg. Elképzeltem, hogy milyen jó lesz csinálni a fényeket úgy, hogy szeretem és ismerem a számokat. Akár itthon akár bulira, melóba menet hallgattam őket, folyamatosan figyeltem a legkisebb kiállásokat is, hogy jól csináljam a fényeket, de mindez felesleges volt, mert az említett mérföldkőről CSAK 1 SZÁMOT játszottak. :(

Szóval nekem csalódás volt a koncert, de azért nem volt rossz!

Az est másik negatívumaként az egyik szervező úriember (vajon ki lehet az) viselkedése akasztott ki. A dob mikrofonozásánál bunkó paraszt módjára közölte velem, hogy siessek a feladatom elvégzésével. Ezúton is köszi a figyelmeztetést miszerint lassan végzem munkámat, de ha kérhetnélek, akkor legközelebb emberibb módon közöld velem mondandódat, mert lehet, hogy én csak ott dolgozom, és még csak egy porszem sem vagyok a PUNK/HC SINTÉREN, de ugyanolyan ember vagyok, mint te (vagy nem?).

Na sziasztok

koncz tibor vörösyuk

ja és köszi hogy elolvastátok (ha elolvastátok)
nézzétek az aktívot a bb-t, és a naplót:D