Punk Portál - 2024. március 29.





 

Keserű Giliszta – Támad a mindenevő (Szerzői kiadás, 2009)


Írta: Mozart
Feltöltötte: Mozart
Ekkor: 2009. szept. 29. kedd - 23:55

A Keserű Giliszta immár több mint tíz éve nyomja a nyers, minden köntörfalazástól mentes punk-rockját, ezzel a szegedi színtér talán legrégebbi létező zenekara (a CPg-t leszámítva). Bár az utóbbi pár évben nem volt túl aktív a KG, mégis megérte nekik összeszedni magukat, mert egyértelműen az eddigi legjobb hanganyagukkal álltak elő. Eléggé letisztult a stílus, főleg középtempós, gitárcentrikus punk-rock számok vannak a lemezen, kiegészítve Szati, az énekes jellegzetes, a hardcore-os ordibálást, a biafrás hanginogtatást és a dallamos éneket folyamatosan keverő énekstílusával. A CD-t elég igényes csomagolásban veheti kezébe, aki szereti fizikális formában is beszerezni a zenéket (a szépen kidolgozott borító/betétlap egyébként eredeti módon nem oldalt, hanem felfelé és lefelé hajtható szét).
A hangzás nagyon jó, a szövegek akár a szövegkönyv olvasása nélkül is érthetők, és minden hangszer pont annyira hallatszik, amennyire kell. Az intrót leszámítva tizenkét „rendes” szám és egy rejtett bónusz szám található a lemezen, és ez utóbbi kivételével elég komolyak és kicsit komorak is lettek a szövegek. Főleg a világvégéről, az elemberietlenedett és elkorcsosult mai világról szólnak, mint például a Szöveg.txt című szám, vagy az Épül már a szép jövő. A sok metaforával és borongós érzésekkel teli számszövegek egy kicsit a Red Line Offside szövegeit juttatják eszembe. Zeneileg és összhatás szempontjából is talán az album közepén egymást követő három szám, a már említett Szöveg.txt, a Félelemtől félni és a Meteör, valamint a ska hatásokkal operáló koncertkedvenc, az Apokalipska a kiemelendő. Nekem egyébként kifejezetten tetszik a vicces, öniróniától sem mentes bónusz szám is (első sora: „Hogy hiányoztunk, azt nem hinném”).
Aki nem ismeri még ezt a „veterán” szegedi zenekart, az megismerkedhet pár számukkal a myspace-en, sőt, le is töltheti az egészet. Reméljük, a következő album kevesebb kihagyás után jön, de ugyanekkora előrelépés lesz.

A banda myspace-es weboldala: www.myspace.com/keserugiliszta