Punk Portál - 2024. március 28.





 

Pluto interjú


Írta: kal0z
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2006. feb. 8. szerda - 20:22

A berettyóújfalui Pluto zenekarnak nemrég készült el két videoklipje, meg amúgy is zajlanak az események a zenekar háza táján, így az énekes-gitárost Tomstert az egyik népszerű instant messenger program segítségével vallattam. :-)

kaloz: Csináltak már veled csetes interjút?

Tomster: Nem, sőt még interjút sem csináltak még velem. Ez már az első kérdés? :)

kaloz: Csak a bemelegítés. A zenekarral se készült még sose interjú?

Tomster: A Géniusz rádióban volt már egy interjú velünk tavaly. Csak
én pont nem voltam ott.

kaloz: Unalmas minden interjút ezzel kezdeni, de egyszerűen szükséges: mesélj egy kicsit a zenekarról, hogy alakultatok, kik a tagok?

Tomster: 2002 decemberében kezdtünk összeállni, szinte nulla tudással. A dobos (Kari) és én próbáltunk még az elején, volt sok feldolgozásunk. Aztán 2003 elején szállt be Krisztián, a basszusgitáros, és nyár elején bővültünk még egy gitárossal, Toncsi személyében. Rá egy évre Toncsitól meg kellett válnunk, és jött helyette az "új fiú": Kornél. Mind berettyóújfaluiak vagyunk, nagyon szeretünk zenélni és komoly szándékaink vannak. Punk-rock zenét nyomunk, ha be kellene sorolni, de a számok elég vegyesek; vannak popposabbak és vannak keményebbek is.

kaloz: Létezik egy másik Pluto nevű banda is. Ki volt előbb, ti vagy ők? Ki lopta kitől a nevet :-) ? Ismeritek őket?

Tomster: Hát ez elég kényes kérdés. Mi már rég megvoltunk, amikor tudomást szereztünk a pesti Pluto létrejöttéről. Rohadt egy érzés volt, elhiheted. Mi itt vidéken, istenháta mögött harcolunk a jogainkért egy olyan zenekarral, ami fenn lakik a központban, a darázsfészekben. Felvettük velük a kapcsolatot, de egyszerűen leráztak. Azt mondták; jó akkor mi leszünk a Pluto zenekar. Hát köszi, de mi ebből nem kérünk, most már csak azért sem adjuk lejjebb. Sajnos itt csak egy befutó lehetséges, amint az egyik zenekar ismertté válik underground vagy populáris szinten, onnantól kezdve a másiknak - úgymond - vége.

kaloz: Tyűha... A Pluto (mármint nem a bunkó pestiek) berettyóújfalui zenekar. A városotok nevét eléggé ritkán hallani akár a zenei élettel, akár mással kapcsolatban. Mennyire van ott lehetőségetek koncertezni, mennyire tudjátok szervezni a helyi punkéletet? Van helyi punkélet? :-)

Tomster: De még mennyire. El sem tudod képzelni, hogy milyen lelkes közönség van itt nálunk underground körökben. Tudod, ez a mindenki-ismer-mindenkit-érzés kisvárosokban, falvakban honos, és amikor tényleg megtöltünk egy kocsmát táncoló-pogózó emberekkel, az nagyon jó érzés. De nem a város vagy a közösség hírnevét akarom most felpumpálni; aki nem hiszi, az járjon utána - mint a mesékben. Koncertekből meg egyre több van. Idén még egyet sem mi szerveztünk de már a február havunk megtelt. Állati jó érzés. Jó helyek és jó emberek vannak körülöttünk.

kaloz: Király, nagyjából ez lett volna a következő kérdésem: sokszor úgy érzem, egy-egy vidéki zenekar előnyösebb helyzetben van a budapesti bandáknál, mert míg Pesten sok hely és rengeteg banda van, addig helyi szinten az adott együttes A Zenekar, az ifjúság őket ismeri, és rendkívül hangulatos bulikat szerveznek és népszerűek. Te ezzel mennyire értesz egyet, igaz ez rátok?

Tomster: Igen, ezzel egyetértek. Amikor mi megalakultunk, akkor valójában CSAK mi voltunk. Épp ilyen hullámvölgyben volt a helyi zenei élet. De aztán - szerintem bátran állíthatom - hogy elindítottunk valamit, mert mára már 6 zenekar van nálunk és ebből négy punkzenekar. És tudod, így most már van miből válogatni a közönségnek, és mindenki megtalálja a saját ízlését a zenekarok között.

kaloz: A 2005-ös Marhák és csirkék lemez belső borítójában az egyik szöveg egy windózos képernyőkép formájában van leírva. Ti is számítógépzombik vagytok? :-)

Tomster: Hehe! Tudom ám, hogy mire akarsz kilyukadni. :) Számtechtanárbácsi leszek és én csináltam a borítót. Az csak egy ötlet volt, hogy legyen mozaikszerű, mert a számok is elég változatosak, mind szövegileg, mind zeneileg. Így a borító is kicsit vegyes lett.

kaloz: Na igen, de a honlapon a basszerosotok, Krisztián is azt mondja, szeret számítógépezni, a gityósotok meg egyenesen azt állítja, hogy ő a zenekari "szájbergyerek", akkor mégiscsak zombik vagytok. :-)
Na mindegy. Ennek a lemeznek a teljes hanganyagát le lehet tölteni a honlapotokról. Gondolom, akkor nem vagytok mp3-ellenesek, vagy mégis?


Tomster: Nem, dehogy. Személy szerint ebben látom a kis zenekarok felfedezésének jövőjét. Nincs többé Kozsó bácsi, aki majd eldönti, hogy kit karol fel, meg kit nem. Az interneten mindenki utat törhet magának, és ez a legnagyszerűbb dolog a rántott sajt óta. Az internet összeköti az egész világot, összemossa a kultúrákat, elérhetővé válik minden, amit eddig csak a tévében láttál. Szerintem ez szuper. Na és pont ez az, ami esélyt ad a zenekaroknak is. A cédéeladásból - akármennyire is ellenszenves dolog - nemsokára majd tényleg nem lehet megélni. Marad egy mag, aki vesz cédét, de az mp3 a jövő. Hacsak be nem tiltják, de ennek érdekében nemigen tudnak mit tenni. Szóval igen, én azt szeretném, ha majd az összes albumunk letölthetővé válna, tőlünk, tiszta forrásból. Koncertre meg úgyis el kell jönni.

kaloz: Szintén a Marhák és csirkék lemezen az egyik számban, a Hamuban szunnyadó parázs címűben egy lány, Vígh Gabi is énekel. Nekem nagyon bejött ebben a számban a fiú-lány ének, ez a hölgy szokott néha vokálozni a koncertjeiteken is, vagy csak a lemezen szerepel? Nem gondolkoztatok még rajta, hogy beveszitek második énekesnek?

Tomster: Na ennek igazán örülök. Gabi egyébként indult a Megasztárban is - hogy egy kis reklámmal is megfűszerezzem az interjút - de sajnos nem jutott tovább. Lehet, hogy még lesz közös nótánk, mert eddig az a szám az, ami a legtöbb embernek tetszik, ment a rádióban is, mert ebben nincs csúnya szöveg és ráadásul szerelmes is... És sokan mondták, akik nem szeretik egyébként a zenénket, hogy ez a szám nagyon ott van.

kaloz: Melyik zenekarokat tekintitek a haverjaitoknak, kikkel szerettek fellépni? Az itthoni bandák között van példaképetek, és ha igen, melyik zenekar(ok)/zenész(ek)?

Tomster: A testvérzenekarunk, a legjobb haverjaink, a Gikszer az, akikkel általában játszunk. Jó arcok, jó zenészek, most fog elkészülni a demójuk a napokban. Most a Szükségállapot és a Link-X az, akikkel esetleg szorosabb kapcsolat is kialakulhat, vannak közös koncertek szervezés alatt. Példaképnek talán az Alvint mondanám, mert akárki akármit mond, ők elértek valamit, amit maguknak köszönhetnek.

kaloz: Most készült el két videoklipetek (lásd honlap, média menüpont, videók), ezekkel mik a terveitek? Viva, emtíví, vagy a neten terjesztitek?

Tomster: Ez a kombináció egész jó lenne... Viccen kívül; a számok nagyon jók, de úgy tudom, hogy a Viva húzza a száját a nem profi munkák láttán. Na meg a szövegeket is cenzúrázni kéne. A klipek saját magunk és barátaink szórakoztatására készültek, viszont vannak annyira jók, hogy közkinccsé tegyük őket. Mától már le is tölthető, úgyhogy nyomás mindenkinek a pluto.try.hu-ra! A forgatásokat nagyon élveztük, és ez látszik is a végeredményen.

kaloz: Na igen, ezt akartam is kérdezni: mi lehet a célja a videóklippel egy underground bandának szerinted? Növelheti ez az ismertséget, a népszerűséget, vagy csak jó hecc, érdekes megcsinálni?

Tomster: Reméljük, hogy növeli a népszerűségünket. De már magáért a buli kedvéért érdemes volt megcsinálni. Például az Egységben az erő című számunkhoz lejöttek az ismerősök a kocsmába statisztának, és állat dolgok kerekedtek ki a végén. De ezt nem mondani kell, hanem látni.

kaloz: Utolsó kérdés: mik a terveitek a jövőben? További videoklipek, lemez, ilyesmi?

Tomster: Először is: költözünk a plutomusic.hu-ra. Ez csak ilyen formális dolog, meg egyfajta kis fricska a másik Plutonak, akik már lefoglalták előttünk a plutozenekar.hu címet. Most koncertezünk mindenütt, nagyon sok meghívást kapunk, és foglaltak lettek hirtelen a hétvégéink. Úgyhogy megy a szekér. Ősszel pedig megjelentetjük az új albumunkat, amiről már most megmondom, hogy sokan fogják még emlegetni. Sokkal kiforrottabb számok születnek, és egyszerűen sokkal jobb lesz az egész. Komolyabban vesszük a felvételt, gyakorlunk mindenre, hogy szuper legyen. És az is lesz. :) Tavasszal pedig megcsináljuk a klipet az Újra idióta nóta című számunkhoz.

kaloz: És a bónusz: a kedves basszerosotok nem gondolt arra, hogy kezeltetnie kéne magát? A honlapotokról idézek: "Hobbim a xarás boxeralsóban (de ezt csak szigorúan otthon űzöm) !!!":-)

Tomster: Nos, ennek története van. Mindenki otthon megcsinálta a maga kis bemutatkozó szövegét, aztán feltöltöttük a honlapszerkesztőnknek, Zolinak. Én még késésben voltam az enyémmel, amikor már a Krisztiáné fenn volt az új honlapon. Miután elolvastam az övét, rájöttem, hogy sok mindent írt arról, hogy mennyire nem csinál semmit. :) Én meg ezután így kezdtem az enyémet: "Krisztián barátommal ellentétben én nem térnék ki részletesen még arra is, hogy mikor szartam utoljára..." Erre ez az elmeháborodott még ezt a szarás témát is beleírta, csak azért, hogy engem bosszantson. :)))

kaloz: Akarsz még valamit üzenni a hőn szeretett olvasóknak, akiknek reumás már az ujjuk az F5 sok nyomkodásától és remegve isszák minden szavadat?

Tomster: Köszi az interjút először is, és mindenkinek üzenjük, hogy messze kerüljék el a pesti Pluto zenekart! :)

kaloz: Én köszönöm az interjút.

http://pluto.try.hu