Punk Portál - 2024. április 19.





 

2005. III. 1. Bécs, Arena - No Comply, Antimaniax


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. már. 2. szerda - 22:55

A No Comply-t úgy ismertem meg, hogy egyszer Robit belinkelte az egyik számuk live videóját, nekem ajánlva. Egyből beleszerettem a bandába. Így nagyon örültem, hogy a múltkori kihagyott Bécsi koncert után most végre mi is megnézhetjük őket. Négyen vágtunk neki az útnak, Mansiz, Robit, és a sofőrünk, Szerda.

Odafele túl sok érdekes nem történt, elég gyorsan kiértünk. Már Bécs határán jártunk, amikor a kocsiban elbaszódott valami, leesett a fordulatszám. Később megtudtuk, hogy túl nagy baj nincs, csak éppen a gázt kell folyamatosan nyomni, így a fék szerepét a kézifék vette át. :) Bementünk a Jugendinfo-hoz, és vásároltunk egy köteg jegyet további bulikra, plusz a No Comply-ra is sikerült a honlapon szereplő 8 helyett 6 Euroért elővételes jegyet szerezni. Az Arena felé tartva megálltunk egy Billánál. Először itt bizonyosodtunk meg róla, hogy mindig mindenhol beszélnek magyarul, szóval nem érdemes azt feltételezni, hogy nem. Miután bevásároltunk egy tonna Milka csokit, ami igen akciós volt, a pénztáros néni magyarul köszönte meg a vásárlást, persze miután már minden baromságot beszéltünk róla... Azért annyira nem volt gáz.

matricákAz Arena-nál találtunk fasza parkolóhelyet, majd egy szál pulcsiban nyomultunk a helyszínre, kurva hideg volt. A kisteremben már folyt a hangolás, az Antimaniax gitárosával találkoztunk, aki csapatunk két tagját is ismerte, szóval kedvesen fogadott minket. Megnézhettük a No Comply beállását, ami szerintem király, a többiek szerint nem nagy szám. Aztán egy idő után kizavartak minket, átmentünk a kocsmába. Nagyon kevés ember lézengett a helyszínen, viszont volt egy nagyon aranyos kutyi, meg egy kellemesen meleg kályha, ami mellé letelepedtünk. Találtunk Tango Underground meg Hátsó szándék matricákat, a plakátokon Jack-et Din-addict-et. Beindult a szokásos szórólapgyűjtés, aztán üldögéltünk egy darabig, majd fél 9 körül átmentünk a kisteremhez, ahol már elindult a jegyszedés, be is jutottunk simán. Itt szeretném megköszönni Pándi úrnak a 2 vendéglista helyet, amivel bejutottunk.

Az előtérben gyülekeztünk, ahol egy újabb magyarul értő sráccal találkoztunk, aki amúgy német volt, de elég jól nyomta a mi nyelvünket is. Szerencsére semmi rosszat nem mondtunk róla. :) Disztró: No Comply 2 CD-je, kitűzők, pár póló, egy elég fasza fanzine, AMX kamionos sapi, 2 új album CD-n, az előző kazin is, pólók, kitűzők. Szóval semmi extra. Volt egy rakás információs anyag, főleg állatvédő cuccok.

No ComplyNagy meglepetésünkre a No Comply állt először színpadra. A terem enyhén szólva nem volt tele, szerintem max 70-80-an lehettünk, de nem igazán láttam, mivel én az első sorban foglaltam helyet, ami nem volt nehéz, mivel egy kurva nagy félkör alakult ki már az első szám előtt, csak 1-2 ember rázta a fejét előrébb. A No Comply angol banda, saját meghatározás szerint "horn driven metallic punk rock"-ot játszanak, ami kb. azt jelenti, hogy ska-core, ska-punk, fúvósokkal, csaj énekessel. Ráadásul elég egyedi az egész, ebben is különböznek az olyan mostanában terjedő sablon ska-punk zenekaroktól, mint a Jan feat. UDSSR, aminek egyébként több tagja is tiszteletét tette tegnap. A csaj-ének meg persze még sokat dob az egészen. Nagyon lelkesen játszott a zenekar annak ellenére, hogy a közönség rajongása kb. a tapsban és füttyögésben véget is ért. Szerintem max néhány ember hallhatott korábban róluk. ROCK!!Az énekes lány bár nem olyan szép, mint Agent M, hasonlóan jól mozog, rázta magát, fel-alá mászkált, ordított, énekelt. Nagyon jó hangja van. Szóval nekem nagyon tetszett a koncert, sok slágert elnyomtak, az első EP és az új album dalai is szerepeltek. Túl sok duma nem volt a számok között. Kb. 8-9 darabot adtak elő, aztán levonultak, nem kaptak túl nagy vastapsot, szóval nem jöttek vissza.

AntimaniaxAz Antimaniax-re azért már jobban megtelt a terem (furcsa, hogy a hazai banda volt a főzenekar). Lehettünk vagy 100-an, sőt 5-6 ember táncolt is. Röviden összefoglalva kurva jó volt a koncert, kb. azt a műsort adták, mint nemrég Budapesten is. A színpadon az új lemezről ismert városrészletek szerepeltek kartonból, felaggatva az ugyancsak már ismert AMX-es kézigránát, géppuska és még valami fegyver logója volt látható, szépen megvilágítva. Itt már sok kommentár is elhangzott, kár, hogy németül... Be is szóltam, hogy magyarul beszéljenek, erre a gitáros a "köszönöm" és a "hupikék törpikék" szavakkal fordította a mondanivalót. :) A későbbiekben többször, hogy "köszönöm", a kedvünkért. Sok kurva jó szám elhangzott, és 2-3 új is, amiket a múltkor is hallhattunk már. Az énekes srác többször a közönség soraiból nyomta, meg persze lehetett a mikrofonba is énekelni, ha valaki tudta a szöveget. Remek volt a hangulat, de meg sem közelítette a magyar bulikét. A mozgó emberek száma max. 10 volt. Budapesten egy kedd este ennél tuti sokkal nagyobb tombolást láthattunk volna. Levonultak, aztán visszataps után még eljátszottak 3 számot. 11-re vége volt a bulinak!

A koncert után beszereztem az említett fanzine-t ingyen, mivel egyik eladó sem tudta, mennyibe kerül, majd meggyőztem magam, hogy a No Comply EP-jét se hagyjam ott. Továbbá loptam a falról egy plakátot a buliról. Megvártuk, amíg Mansiz befejezi a csevegést a gitáros gyerekkel, majd indultunk is haza.

Az UFO-városnál betoltuk a Sublime-ot, és nagyon jó volt nekünk. 2 körül már otthon is voltam, a szuper sofőrünknek köszönhetően. Éljen Szerda!

A No Comply és az Antimaniax további zenekarok mellett látható áprilisban a gödöllői Trafóban, kihagyhatatlan buli lesz, ajánlom mindenkinek. Addig meg töltsétek le, hallgassátok meg a No Comply zenéjét!