Punk Portál - 2024. március 29.





 

Let It Burn Records ajánló I.


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. dec. 3. péntek - 22:56

A Let It Burn Records lemezei közül csemegéző sorozatunk első részét olvasod éppen. A mostani 2, a következő további 3 lemezről tartalmaz majd pár sort. Elsőként a számunkra legérdekesebb CD következzék:

Bridge to Solace: Kingdom of the Dead

borító Ez az 5 számos EP eredetileg az A18-nel közösen, split formában jelent volna meg, de akadtak kisebb problémák. A felvett anyagot persze kár lett volna eldobni, így a Let It Burn kiadta magában. A cucc digipack formájában jelent meg, a promocionális példány viszont csak két (tök egyforma) papírlappal érkezett, kizárólag számcímekkel. A borítót most is Zen, alias Digits Destroy Design készítette. Most, hogy megnéztem a honlapon, rájöttem, mit ábrázol. Egy kéz, ami a földbe markol. Hát, az előző sokkal jobban tetszett. A CD-n elég oldschool design található, ez se jön be annyira. Szövegkönyvem sajnos nincs, de szerencsére a Diszkóbaleset 'zine-ben megtaláltam a három új szám szövegét. Hogy mi a másik kettő? Dobjuk be a lemezt a lejátszóba, és meglátjuk!
Prológussal indul a CD, halk komolyzenei aláfestésre kornyikálnak valami csajok. Első hallgatásra nagyon meglepő volt, másodikra csak simán nem tetszett. Alig várom, hogy vége legyen az első másfél percnek, és végre bedurvuljon a zene. Jön is a Believe. Szembesülök azzal a szomorú ténnyel, hogy a fanzine valójában csak két és fél dalszöveget tartalmaz, a Believe fele lemaradt. Magamtól meg tuti nem értem meg, Zoli mit üvölt. Itt valószínűleg a hardcore-ba, a zenébe vetett hitről lehet szó, de lehet, hogy félreértelmezem. Mindenesetre péntek este a szobámban rohadva leginkább azt érzem, hogy most azonnal fel kell kelnem, és elkezdeni mosholni, annyira király metál zene szól... A címadó Kingdom of the Dead zeneileg kissé könnyedebb, mint az előző szerzemény, szép gitárszólókat hallgathatunk, a második felében pedig a hölgykórus is feltűnik a háttérben. Kicsit rockopera feelingje van az egésznek. A szöveg megfejtését az olvasóra bízom, mert nekem nem megy. Az áriázás pedig átvezet minket az előző albumról már ismert Will You Rewrite History With Me-re, amit itt alternatív verzióban, kórussal hallgathatunk. Én asszem maradnék az eredetinél. A csajok még azt sem merik kimondani, hogy faking, inkább elnyújtják az előző szótagot. Amúgy kb. ugyanaz a szám, mint az eredeti, talán kicsit jobban szól. Az In Search of az ellentétekről szól. Szerelem, gyűlölet, élet és halál. Továbbá a túlélésről (az én értelmezésem szerint legalábbis), bármi is történt eddig, én még mindig itt vagyok... Zeneileg követi az eddigi vonalat, igazi BTS szám.

Jó ez az EP, az lehet a baj, hogy a Nightwish-féle metálcuccokat még nem sikerült senkinek megszerettetni velem. Jobb lenne, ha a BTS inkább a death-metal felé fordulna, mint a lovagló-metál felé. De a legjobb az lenne, ha megmaradnának a hardcore-metálnál. Felfoghatjuk ezt a lemezt egyfajta kitekintésnek is, gondolom. Négyszer-ötször egymás után azért simán meghallgatható a CD.

http://www.bridgetosolace.com/


Scars of Tomorrow - Design Your Fate

borítóNem ismerem a zenekart, szóval úgy illik, hogy utánaolvasok. A kiadó honlapján van bio, aszondja, style: Cali Metalcore. Na, ilyenről még nem hallottam. A hatások között a metál bandák mellett hardcore zenekarokat sorolnak, mint például a Sick of it All-t vagy a Madball-t. Három lemezük jelent meg eddig, ez a második, a harmadikat már a Victory hozta ki. Látva a sikerüket a Let It Burn Európai piacra kidobta a Design Your Fate-et 2004-ben.
A borító külseje elég jól néz ki, bár egy csukott szemű csaj képét rárakni kissé sablonos ötlet volt. A zenekart ábrázoló kép sokat sejtet a zenéről, kissé pózer arcok, úgy tűnik, ketten is festik magukat... Ötletes a dalszövegek sorszámozása. Nagy számjegyek bekarikázva, és mindnek csak a fele látszik. Jól néznek ki.
Kb. ez volt az utolsó pozitívum, amit a lemezről írtam. Igazi sablon metalcore-t hallgathatunk 37 percen keresztül. Már a közepén várom a végét. A szövegek nem túl izgalmasak, kb. olyan, mintha a metalcore-szöveggyűjteményből szedtek volna ki és hajigáltak volna egymás után szavakat, aztán persze mindent megismételnek többször, ahogy ez a metalcore-ban szokás. A 4-es track, az Arise intrója legalább érdekes, utána viszont egybefolyik az egész, mintha egy számot hallgatnánk végig.
Metalcore fanatikusoknak ajánlom, ők talán meg tudnák mondani, miben különbözik ez a lemez egy bármely másik tucat-metalcore banda kiadványától.

http://www.scarsoftomorrow.com/
http://www.letitburnrecords.com/