Punk Portál - 2024. március 29.





 

Mordenbeet - Feketén fehéren


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. már. 13. szombat - 17:05

BorítóCsabeekától kaptam a Mordenbeet demóját. (Ő a menedzserük, vagy mi.:) A borító szerint egy prezentációs példány boldog tulajdonosa lehetek, nem tudom, beszerezhető-e kereskedelmi forgalomban is a lemez. A lapos tok egy kétoldalas borítót tartalmaz. Szerintem nagyon jó a design-ja, a címnek megfelelően egy sakktáblát ábrázol. A hátoldalon találjuk a számcímeket, sajnos ékezet nélkül. Fasza ez a betűtípus, de lehet, hogy érdemesebb lett volna olyat választani, ami a magyar követelményeknek is megfelel. Szövegkönyvet sajnos nem mellékeltek, és a honlapjukon sem találtam semmi ilyesmit.

A demó 8+1 számot tartalmaz. 4 angol és 4 magyar nyelvű saját alkotás mellé egy Madness feldolgozás került a lemezre. A hangzás szerintem teljesen rendben van, viszont a torzított gitár elég szarul szól, de ez gondolom a hangszerek nem túl jó minőségének tudható be. Ha jó sok lemezt eladnak, majd biztos lesz pénz drágább cuccokra is. A stílus a honlapjuk szerint ska-core. Szerintem erről szó nincs, viszonylag egyedi az egész lemez. A ska mindenképp meghatározó, a könnyedebb fajtából. Az egész nagyon kellemes. Könnyed, dallamos, néhol kicsit popos talán. Az egyik szám közben azt éreztem, hogy tökre bárhangulata van az egésznek. Beülünk egy kis kocsmába, és a Mordenbeet zenél a sarokban. :) Ezt támasztja alá a néhol hallható zongora is. (Bárzongora feeling.:) Az ének is nagyon tetszik, jó hangja van a srácnak, az angol nyelvű számok kiejtésével viszont sajnos itt sem tudok megbarátkozni. Nem is értem, miről énekel. A magyaroknál viszont érthető a szöveg. A mondanivaló egyes számokban nem túl magas szintű, de jól meg vannak írva. A szerelem pozitív és negatív oldaláról is hallhatunk, a negatív szomorú szám nagyon jól meg van csinálva, emóóós. :) Egy teljesen új téma is előkerül szerencsére, a Bohóc című szám egy bohócról szól, persze lehet gondolni átvitt értelmű mondanivalóra is. Ez sem vidám szám... A zenét színesíti néhány effekt, filmbevágás is. A Madness feldolgozás a CD végén elég jól sikerült, de a kiejtés és a torzított gitár hangja itt is elég zavaró.

A lemez legnagyobb erőssége szerintem, hogy elég egyedi az egész, nem álltak be a most menő sablon deszkás-punk-ska-core vonalba. Néhol könnyedebb, néhol sokkal szomorúbb az egész. Nekem mindenesetre tetszik a cucc, már csak élőben kéne végre megnéznem őket egyszer.

3 szám letölthető a honlapjukról is:
http://www.extra.hu/mordenbeet

Kritika a Skatepunk Site-on.