Punk Portál - 2024. április 25.





 

Főoldal > Nadja (CAN), Oaken @ A38


Írta: xzoleex
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2014. aug. 14. csütörtök - 09:49

NADJA (CA)

Bár eredetileg Aidan Baker szólóprojektként indította útjára a saját nevéből kreált Nadját, a multiinstrumentalista zenész – aki hegedűn, gitáron, zongorán és dobon is játszik – maga mellé fogadta élettársát, a vokalista-basszusgitáros Leah-t, akivel az elmúlt tizenegy évben az egyik legsajátosabb és legtermékenyebb experimentális élményt kínálják a szélsőségek kedvelőinek. A Nadja ugyanis az eltelt évek során 18 nagylemezt és 21 megosztott kiadványt jelentetett meg olyan patinás, elsősorban a vájtfülűek által kedvelt kiadók gondozásában, mint a Hydra Head Records (az Isis-szal többször játszottak is közösen), a belga Conspiracy Records (ahol Justin K. Broadrick Jesu-lemezei is napvilágot láthattak), a Robotic Empire, a Denovali, vagy épp a Profound Lore és aThe End Records. Ebből is látszik, hogy a Nadja életművének sokszínűsége minden alkalommal más közönséget célzott meg: a sűrű textúrákból kibontakozó, shoegaze-elemektől sem idegen örvénylések éppúgy megtalálhatók a duó életművében, mint a zajkísérletek, a minimalista, atmoszférateremtő ambient-kompozíciók, esetleg a post-rock és a sludge felé kanyarodó, felkavaró váltások. Nem is véletlen, hogy a Neurosis-oldalhajtásként indult A Storm of Lighttal épp olyan sajátos splitet tudott megjelentetni a Nadja, mint adott esetben a Year of No Lighttal és az Atavisttel: a projekt sokoldalúsága révén sosem tudni, hogy mire is készül az egyébként Németországban székelő kanadai duó, ám az bizonyos, hogy a saját vizualitására is gonddal ügyelő zenekar nem játssza el kétszer ugyanazt. Ez hatványozottan igazi a szeptemberi, A38 Hajós koncertjére is, ahol az idén megjelent Queller lemezbemutató-turnéjának szettjétől eltérően egy egyedülálló dalválasztékkal, továbbá külön vizuállal készül majd a duó, amiben a kiállítótér akusztikáját kihasználva hatnak majd az ültetett koncert nézőinek érzékszerveire.

OAKEN (HU) - akusztikus koncert

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb hazai underground zenekara, az Oaken nagyon sokat merít a screamo, a post-metal és a crust punk világából, ám ez a hármas együttállás a saját zaklatottságán belül is olyan karaktert kölcsönöz a formációnak, ami nemzetközi viszonylatban is egyedülállóvá teszi az egykor még O-ként megalakult kvitettet. A többek között egykori és jelenlegi dUNA, Rivers Run Dry, Corrodal, Dance or Die és New Dead Project tagokból álló zenekar – ami eddig kétszer járta körbe Európát, és két splitlemezt is kiadott már – a Nadjához hasonlóan egyedülálló programmal készül majd a szeptemberi estére, hiszen az eddigi, zajos-katartikus koncertélmény helyett akusztikus formában kerülnek előadásra az Oaken felkavaróan szorongó dalai.

Belépő: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft. Jegyek vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.