Engem kifejezetten zavar, hogy a fővárost "Pest"-nek emlegetik, én jobban szeretem a "Budapest" nevet. Naja, mert világéletemben Budán érleltem az árnyékszék gyümölcsét. :-)
Hogy hozzászóljak a témához én is találkoztam ezekkel a dolgokkal, tapasztalataim szerint a vidékiek egy részében él egyfajta paranoia, miszerint, aki a fővárosban lakik, lenézi őket.
Ugyanakkor a fővárosikaknak is van egy igen nagy része, akik valóban "vidéki paraszt"-oznak, meg mucsáznak, ha szóba kerül egy-egy település neve.
Én pedig őszintén bevallom, hogy nem lenézem a vidékieket, hanem gyakran sokkal többre tartom és tisztelem őket a mentalitásuk, a közvetlenségük és a nyugodtságuk miatt. Mikor leutazom vidékre, valóságos felüdülés itthagyni ezt a flusztrált ganajdombot és beülni egy olcsó korcsmába.
Az elmúlt év egyik legmeghatározóbb élménye volt számomra, mikor az Újhullám fesztiválról kikóborolván többedmagammal egy Győrszentiváni
korcsma teraszán ittam a jéghideg tablettamentes fröcccsöt, s hozzá mennyei pacalpörköltet fogyasztottam fehékenyérrel a napsütésben. Éppen a WC-ben eresztettem ki fölös nedveim a piszoárba, mikoris belépett egy züllöttebb alak, s igen meglepődtem, ahogy a "Hogy nézel ki köcsög?" helyett eme szavakat intézte felém: "Milyen a Vigi bulija? Sokan vannak? Vannak külföldiek is? Jó szórakozást!"
Na, szóval ennyit erről. |
|
|