off - A Kalambó szerintem hazánk egyik olyan zenekara, amelyik képes a reggaet és a skat hitelese megjeleníteni - mindenfajta rasztaérzés helyett, mindenfajta de szép az élet, de vidámak vagyunk helyett, koszosan, büdösen, amire Barangó csak képes. Nem a Qss miatt megyek el rájuk, hanem mert felfrissíti az agyam -on
Olyan fura ez. A Kretens sokat jelentett a nyolcvanas években - kultúrális csomó-gócpont volt - én 87-ben látam egy Qss, Kretens koncertet a Józsefvárosi művházban - és a koncert dinamizmusa egyszerűen belenyomott a padlóba. Két, egymástól teljesen elütő frontember, Hemü az ének előtt elcsomagolja a szemüvegét, kis poppercsizmája is volt, vagy vesztern, nem emlékszem, csak arra, hogy bööö, nem kúl, aztán lemosták a fülemet, a dobos szétszaggatta a lelket is bennem, százados elvtárs.
És remény sem volt, hogy Erdősék kiadják őket. Rajongó sem lehetett több úgy ezer embernél. De a ha a falon láttam felfújva, hogy Kretens, nem a vicclap jutott asz eszembe.
Szóval fontos volt, olyan tartóelem a hazai alterpunkban, amire később sok zenekar építhette a tudományát, még akkor is, ha nincs tudatában, hogy az ösvényt vagy húsz éve kik is vágták előtte.
Persze nem kell hálásnak lenni, egy punk ne hálálkodjon, meg ne becsülgessen szatyrokat, valóban, ha a Kretens színrelépne újra, a 2006-ról kell beszélnie, 86-ról meg nosztalgiáznia.
Viszont, ha idejön pl. egy Vibrators, mindenki rohan ezresekkel támogatni a szegény angolokat. Pedig nosztalgia az is. Azért mert magyar, miért ér kevesebbet?
Régen a hanglemezek voltak így sorolva - magyar lemez 80 Ft, indiai nyomású külföldi 190 Ft.
Miért lenne kevesebb és kerülne kevesebbe egy magyar Vibrators?
Inkább a történeteben az a szomorkás, hogy csak 300-an voltak.
Tessék megköszönni kérem Kádárnak, meg Erdősnek. A csoda, hogy még maradt fenn valami. Hordozó nélküli művészek, nem véletlenül volt Fekete Lyuk a lyuk neve - a 80-as évek alternatív kultúrája majdnem teljesen nyomatalanul tünt el, persze egy 20 éves fiatalnak elég szánalamasan néz ki, ha egy negyven éves felmászik a színpadra és a nyolcvanas éveket idézi. Embereknek küzdeniük kell az önhitelesítésért.
Miközben fiatal farkasok beszólnak, hogy ne csattogtassák már a protézist. Türelmet a feleknek, a Kretensnek meg, ha mozogni akar újra, szép szövegeket a jelen fogyasztói kultúráról, a válásról, a prosztatagyulladásról :) |