nem nagyon járok olyan helyekre ahol dj-k vannak, meg a jogot sem ismerem annyira. de nekem ebből az jött le, hogy ma elég sokan le tudnak egymás után játszani két számot, és lehet a szórakozóknak teljesen mindegy, hogy ki hallkítja le az egyik lejátszót és nyomja meg a másikon a play-t. erre sok diszkós beparázott és betömörült egy céhbe, a nagy fegyverük pedig a jogdíj (mert ugye a dj-k mások számai játszák). jogdíjról sem tudok sokat, de ez nem olyan, mint hogyha te eladsz egy cd-t, fanzine-t, pólót akkor arról számláznod kéne?
azt nem tudom, hogy ezek most azt akarják, hogy csak vizsgás dj-k játszhassanak, vagy lesz egy kollektív szerződésük amik csak azokat védik akik benne vannak a "szakszervezetben", de ha apámnak lehet autószerelő műhelye, úgy hogy nincs róla szakmaipapírja csak feltehetnek majd számokat mások is.
a zenekaroknál ezt megcsinálni meg eléggé más tészta, mert itt nehezen lehet a másik alá igérni, mert ugyan azt nem lehet ugyan úgy előállítani. két számot egymás után lejátszani nem ugyan az, mint hogy a kispál helyett a heaven street seven játszik. és ha nincs egy sértett tömeg akkor nem hiszem, hogy megindul majd egy lobbi a zenészvizsgákért. de amikor volt zenészvizsga, punkzenekarok akkor is létezhettek. amiben meg gátolva voltak, úgy tudom azt a rendszer rakta eléjük, nem az, hogy volt e papírjuk vagy sem.
azt se hiszem, hogy mert szerbia a szomszédban van, magyarország onnan venne kultúrpolitikai ötleteket. nem nagyon vágom a szerb belpolitikát, de azért ott nem rég még bombáztak, meg háborúk voltak és amilyen sztorikat hallottam, politikai vonatkozásban, azok is elég nagy faszságnak tűntek. meg eu, meg akkor a hangszer ipar is bedőlne kicsit. szóval írhattok még új számokat. |